Fotó: Kép: Sebastian Herrmann // Unsplash
Legyél jobb!

Alulfizetnek? Merj kérni fizetésemelést, és ha kell, így védd meg magad a kirúgástól!

Forbes
2020. március 02. 3 perc olvasás

Soha nem váltottunk olyan gyorsan munkahelyet, mint manapság, ez pedig a tanult készségekre is hatással van. Sok frissen elsajátított tudás kevesebb mint öt év alatt haszontalanná válik, így nem árt emberi szivacsként magunkba szívni az újabb és jobb tudásanyagot. És a fizetésemelésről még nem beszéltünk.

Ez azonban még nem elég a stabil karrierhez. Olyan soft skillek is elkélnek, amiket nem feltétlenül a munkahelyünkön tanulunk meg. Ezek közül mutat be két fontosabbat az amerikai Forbes.

Védd a munkád!

Már rég nem a főnökeid védik a mindennapi kenyered, helyettük neked kell csatasorba állnod. Ugyan nem létezik biztos recept arra, hogy időben észrevedd, hogy le akarnak építeni, vannak jelek, amiket fogva előnyösebb helyzetbe kerülhetsz a többieknél.

Először is mérd fel, mit csinál a céged és hogy milyen szerepet játszol a folyamatban! Így megértheted, mennyire sebezhető a csapatod, benne pedig te magad. Fontos vagy a célok eléréséhez? A csapat nélküled is működne? Mennyiben függ a munkád az új alkalmazottak felvételétől? Esetleg új ügyfelek beszerzésétől? Nehéz időkben hiányozna-e a cégből vagy sem? Ezen kérdések mentén kategorizáld magas („fontos, amit csinálok, de minden bizonnyal elsőként küldenének el”), közepes („megpróbálnának minél tovább megtartani, de idővel csak kirúgnának) vagy alacsony veszélyességi szintre („amíg le nem húzzák a rolót, kellek nekik”). Ezt követően mérd össze magad a többiekkel! Kivel szállna harcba a főnököd, hogy megtarthasson? Elég széles körben vannak kapcsolataid ahhoz, hogy vész esetén egy másik szárnyban találjanak neked helyet? Ha ezekre nincs pozitív válaszod, építs ki új kapcsolatokat!

Kérd, amit szeretnél! Ha kell, fizetésemelést

Fájdalmas látni, hogy egy kolléga megkapja, amire vágysz, de te sosem merted kérni? Ez lehet jobb pozíció, kiküldetés, nagyobb mozgástér, bármi. Bármi is az ok, sokan feszengenek olyan lehetőségek elszalasztása miatt, amiket tulajdonképpen ők nem kértek soha. Ez persze nem a véletlen műve. A cégek nem képzik arra a dolgozókat, hogy nagy szájat nyissanak. Ezt a készséget magadnak kell elsajátítanod. Persze nem arról van szó, hogy eszelős követeléseket kéne tenned, és olyasmikért verni az asztalt, amiket nem érdemeltél ki.

Kérni kifinomult képesség. Fel kell mérni a megfelelő alkalmat, a legjobb embert, és így tovább.

Ha már eléggé beágyazódtál, vedd fel a szokást, hogy minden évben kérsz valamit. Fontos: nem csak pénzről lehet szó. Persze ha nem fizetnek meg sem szabad, hogy szégyenlősködj! Ez persze komplexebb helyzet. Egy ember ritkán dönthet béremelésről, de azért megéri felhozni. Többféle kimenetelre is fel kell készülnöd. Lehet, hogy megkapod, amit akarsz. Az is, hogy kapsz emelést, de kevesebbet. Esetleg több lépcsőben kapod meg. Sőt megeshet, hogy kerek perec megmondják: ennél többet nem kereshetsz, ez a legtöbb, kész, punktum. Ez is hasznos válasz, mert segít tisztába tenni a helyzeted. Ha valóban elérted az üvegplafont, ideje elgondolkodni a további lépéseken. Ez jó eséllyel munkakeresést jelent majd.

Kép: Sebastian Herrmann // Unsplash