Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Christin Hume // Unsplash

10 trükk, amivel közelebb kerülhetsz álmaid munkájához

Valami újra vágysz és azt érzed, itt az idő, most kell munkát váltani? Ne félj megtenni! Az amerikai Forbes összeszedett tíz olyan tanácsot, amiknek betartásával garantáltan jobbak az esélyeid arra, hogy valóra váltsd az álmaidat!

1, Csiszolj az önéletrajzodon! Ez nyilvánvalónak hangzik, de fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Még ha nem is feltétlenül komolyan gondolod a munkahelyváltást, egy feltuningolt CV mindig jól jöhet.

2, Legyél válogatós! Tudatosítsd magadban, hogy azért akarsz munkahelyet váltani, mert jobbat akarsz, mint a jelenlegi. Egy csinos fizetés mindig vonzó lehet, de ne csak ez motiváljon. Olyan helyet keress, ahol a személyes céljaidat is beteljesítheted és jól érzed magad. Ne bólints rá az első ajánlatra, legyél válogatós!

3, Beszélj egy belsős emberrel. Az állásajánlatok gyakran igen csábítóak és sokszor túlságosan nagy optimizmussal állunk hozzájuk. Csak semmi sietség! Szánj időt arra, hogy megismerd azokat, akik a kiszemelt munkahelyeden dolgoznak. Kérdezz sokat és tudd meg, ők hogyan érzik magukat.

4, Szedd ráncba a közösségi oldalaidat! Az új munkaadók hajlamosak feltérképezni a jelöltek közösségi oldalait sőt, lehet, hogy a látottak befolyásolják őket a döntésükben.

5, Gyakorold az állásinterjún használt technikákat, bevett kérdéseket! Évek, akár évtizedek is eltelhettek azóta, amióta az utolsó állásinterjúdon voltál. Fontos, hogy megértsd, sok minden változhatott azóta, beleértve téged is.

6, Ismerd meg a jövődet a múltad alapján. A CV-d feltuningolása és az interjún alkalmazott technikák alkalmazása felkészültté tesz. Próbáld meg összegezni az erősségeidet, a gyengeségeidet, amiket szeretsz és amiket nem. Ezek az összesítések segíthetnek abban, hogy a jövőben a megfelelő irányba indulj el.

7, Ismerd meg az új munkaadó múltját! A HR-esek sokszor említik, hogy a jelöltek ugyan képzettek és tisztában vannak a vállalat bizonyos szereplőivel, ám magáról a cégről keveset tudnak. Ismerd meg a helyet, tudd meg, miért létezik, kik az ügyfeleik és milyen értékeket képviselnek.

8, Tudd a miérteket. Egy interjú során jó eséllyel megkérdezik, miért akarod elhagyni a mostani munkahelyed és miért akarsz egy új cégnél dolgozni. Fontos, hogy a válaszod jól csengjen, de még fontosabb, hogy ezzel magadban is tisztázod az okokat.

9, Ismerd meg a vállalati kultúrát! Mindenkinek más igényei és vágyai vannak, bizonyos emberek teljesen más környezetben érzik jól magukat, mint a többiek. Tudj meg többet a munkahelyi környezettről, kultúráról és mérlegelj: a jövőben te is jól tudnád itt érezni magadat?

10, Hozz értékeket a cégbe! A pofás CV és a jól sikerült állásinterjú persze lényegesek, de a legfontosabb, hogy pályázóként mennyi értéket tudsz hozni a csapatba és a szervezetbe. Tanulj meg értéket teremteni, majd megosztani azt!

Fotó: Christin Hume // Unsplash

Oszd meg!