Legyél jobb!

Alig várod, hogy leülhess egy kávézóban dolgozni, mert ott jobban ment? Tudományosan is igazolt, hogy miért.

Forbes
2021. január 22. 3 perc olvasás

A világ legsikeresebb művészei is sokszor vonultak félre kávézókba alkotni, és többnyire itt születtek legnagyobb műveik is. Picassónak, J.K. Rowlingnak, Bob Dylannak bejött, de miért tudunk jobban koncentrálni egy kávézóban, mint az íróasztalunknál?

Bár a vírus miatt még egy darabig nem ücsöröghetünk órákig a kedvenc kávézónkban lattét szürcsölgetve, ettől talán csak jobban visszavágyunk a laptopunkkal a kávéházi pezsgésbe, amitől mintha kicsit jobba menne a munka.

Otthon felvenni a zajszűrő fejhallgatót egészen más élmény, mint egy nyilvános helyen, ahol nyüzsögnek körülöttünk. Egy ilyen hely teljesen máshogy stimulálja a kreativitásunkat, mint az otthon nyugalma. Az alapzaj, a társaság és gazdag vizualitás kombója pont elég figyelemelterelést biztosít a hatékony munkához. Na meg persze ott a dupla eszpresszó.

A kávézói munka hatékonyságát több kutatás is vizsgálta, ezekről a BBC számolt be. Egy 2012-es fogyasztói kutatás kimutatta, hogy egy halk vagy középhangos alapzaj jelentősen növeli a kreatív gondolkodást. A finom környezeti zaj kissé elvonja a figyelmünket a kőkemény fókuszálásról, ezzel stimulálja az absztrakt gondolkodási képességünket.

Egy másik, 2019-es tanulmány szerint a tökéletes szintű zaj az érzékelésünkre is jó hatással van, és bár ez az optimális szint minden embernél más, javíthatja a döntéshozási képességünket.

Egy másik hasznos kávézói hatás az, hogy a minket körülvevő emberek nagy része ugyanabból a célból érkezett oda, mint mi, ez motiválhat minket is, hogy ne vesztegessük másra az időt. Egy 2016-os tanulmány szerint szimplán az, hogy leülsz egy mélyen fókuszáló ember mellé, téged is noszogatni fog, hogy ugyanígy cselekedj.

Ugyanez a hatás működik az edzőtermekben is.

A vizuális környezet szükségességét sokan alulértékelik, pedig ugyanolyan stimuláló lehet, mint egy kellemes zene. Otthon általában ugyanabba a székbe ülünk, ugyanarra a kilátásra (vagy falra) látunk rá. A kávézóban a vizualitás sokféle, állandóan változik, mégsem lesz kiugró és figyelemelterelő. Az irodai dekor is ugyanebből az okból fontos, számos tanulmány bizonyítja, hogy egy vizuálisan sokszínű környezet a bonyolult problémák optimális megoldásában is segít. Ha még a kedvenc kávézóinkból is több van, és ezeket időről időre váltogatjuk, még többet tettünk az agyunk megfelelő stimulálásáért.

Bár a kávézói munkát inkább a magányos farkasok munkavégzéséhez kötjük,

ez a helyszín optimális a csoportmunkára és brainstromingra is.

A levegőben ott van egyfajta informalitás, ami megtöri a szigorú irodai kereteket. Számos egyetemi campus és irodaház épp ezért alkalmaz kávézói elemeket a belső terei kialakításában, a tágas terek együttműködésre sarkallják az embereket.

Borítókép: Unsplash