Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Adatdömping, politika, transzparencia – így hat ránk a mesterséges intelligencia és a technológiai változások

A technológia megváltoztatja a társadalmat, a digitalizáció pedig megváltoztatja a mindennapjainkat. A fejlődés pozitívumai és kényelme mellett számolnunk kell a ránk váró nehézségekkel is.

Jamie Susskinddel, a Future Politics: Living Together in a World Transformed by Tech című könyv szerzőjével beszélgetett a Forbes.com szerzője azokról a ránk váró trendekről, amik meghatározzák majd a civilizációnk következő időszakát. Susskind főként a könyve írásakor szerzett tapasztalataira épített és bár sok gondolat ismerősen cseng, nem árt időről időre áttekinteni, milyen változások előtt állunk. Ezekből szemezgettünk.

#1 A gépek egyre többre és többre lesznek képesek (increasingly capable machines)

Már most is olyan világban élünk, ahol a mesterséges intelligencia (MI) rendszerei ugyanúgy, sőt jobban elvégeznek feladatokat, mint az emberek. Utánozzák az emberi beszédet, nyelveket fordít le, hivatalos dokumentumokat készítenek és betegségeket diagnosztizálnak. A MI által elvégezhető feladatok skálája csak egyre szélesedni fog.

#2 A rendszerek mindenhol előfordulóak lesznek

Elmosódni látszik az online és offline közti határ, a valós tér és a kibertér pedig hamarosan ugyanolyan funkciót fog betölteni. A gépek ezért nem csak egyre többre lesznek képesek, de egyre több helyen fognak előfordulni. Susskind szerint

„a technológia és az „analóg” eszközök között nehéz lesz különbséget tenni. Mindennapi tárgyakba és cselekvésekbe fog belopózni anélkül, hogy különösebben észrevennénk okoseszközök, szenzorok formájában”.

#3 Adatdömping

Ma már mindössze néhány óra alatt több adatot termelünk, mint az idő kezdete óta 2003-ig. Ezekhez az adatokhoz való hozzáférés pedig óriási hatalmat jelent. Aki a birtokában van, betekintést kap abba, miről gondolkozunk, mit vásárolunk, mit kedvelünk, kivel beszélgetünk bármelyik nap. „Nyomot hagyunk magunk után és ez olyan ablakot nyit a lelki világunkba személyes és kollektív szinten is” – mondja Susskind.

#4 Ha valami digitális, az politikai

Óriási befolyással rendelkezik, aki ezekhez az adatokhoz hozzáfér. Ahelyett, hogy fogyasztóként tekintünk ezekre a rendszerekre, célszerűbb egyszerűen csak polgárként: Susskind szerint akié a digitális kontroll, az fog uralkodni fölöttünk is. Kormányok és techcégek sokszor egymás riválisai is ebben a helyzetben.

#5 A transzparencia segíthet

Egyre több rálátása és befolyása van a felhasználóknak arra, hogy „tisztán tartsák” digitális lábnyomukat, az adattal való túlkapások elkerülése azonban közös feladat és felelősség.

Susskind a központi, jogszabályokkal való korlátozásban hisz. „Tudom, hogy sok embernek nehezére esik a politikában bízni, de ez a leghatékonyabb mód arra, hogy elkerüljük, hogy olyan, gyakran láthatatlan erők rángassanak minket, amelyek gyakran privát kézben vannak.”

Borítókép: Franck V. / Unsplash

Oszd meg!