Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A világ leggazdagabb egy százaléka kétszer annyira szennyezi a környezetet, mint a legszegényebb ötven százalék

25 évnyi szén-dioxid-kibocsátást vizsgált a brit Oxfam. Nem elég, hogy egyre gyorsabban és erősebben szennyezzük a környezetet, de a társadalmi egyenlőtlenségek is egyre mélyülnek.

Az Oxfam és a Stockholm Environment Institute jelentéséről a Guardian számolt be. Eszerint huszonöt év alatt 60 százalékkal nőtt a károsanyag-kibocsátás, de a társadalmi csoportok közötti különbségek elmélyedése a környezetre gyakorolt hatásukban is megjelent. A föld népességének leggazdagabb egy százalékának környezetszennyezése háromszor annyit nőtt az elmúlt huszonöt évben, mint a legszegényebb csoportoké.

Az, hogy ilyen mértékben felhalmozódtak az erőforrások a gazdagok kezében, nemcsak azt jelenti, hogy a fosszilis anyagok égetésével egyre erősebben és gyorsabban tombolhatott a környezetszennyezés, hanem azt is, hogy továbbra sem sikerült csökkenteni a világ gazdagjai és szegényei közötti elképesztő rést. 

Az atmoszférához adható szén-dioxid mennyisége véges, ennek 52 százalékáért csupán 630 millió ember volt felelős.

A jelentésben a társadalom top 10 százalékát évi harmincötezer dolláros éves keresettől (kb. tizenegy millió forint) számították, míg a leggazdagabb egy százalékba már évi százezer dolláros fizetéssel jutottak (kb. harmincegy millió forint)

Atomerőmű Belgiumban // Fotó: Frédéric Paulussen, Unsplash

Oszd meg!