Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A tudomány azt mondja, legyél kedves. Megéri

Ismeritek az öreg mondást (vagy a Green Day régi slágerét)? Nice guys finish last, azaz a kedves fiúk hátul végeznek. Arra, hogy ez igaz-e, nem lehet egyszerűen igennel vagy nemmel válaszolni.

A Wall Street Journal bestsellerszerzője, Eric Baker a Forbes.com hasábjain tudományos kutatások eredményei alapján világított rá a legfőbb különségekre az önfeladásba hajló kedvesség és mások ignorálása között. Így derült ki például, hogy az önzetlen emberek éppen úgy ott vannak a ranglétrák legfelsőbb fokain, mint a legalsókon. Ez az embertípus hajlamos többet adni, mint amennyit ő kap, de ezen túl is két csoportra oszthatók.

Az önzetlenek csoportján belül vannak, akik valamit (nagyon) rosszul csinálnak, és ők még az önző embereknél is rosszabbul teljesítenek az életben, a munkájukban.

Velük szemben az adakozók másik csoportja, amelynek tagjai képesek meghúzni egy bizonyos határt a kedvességben, a legsikeresebbek. Ők képesek érzékenyen reagálni, viszont saját magukat nem hozzák kellemetlen és kényelmetlen szituációkba.

Van aztán a kedves embereken túl az a csoport, amely nagyjából ugyanannyit ad, mint amennyit kap. Rajtuk kívül pedig sorakoznak azok, akik leginkább csak kérni és kapni szoktak. Ez a két csoport egy valamiben közös: tagjai egyaránt a sikerskála közepén helyezkednek el, többnyire átlagos eredményekkel.

A rangsorolás ereje

A prioritások meghatározása és a saját időnk hatékony menedzselése a legfontosabb tényezők a segítőkészség és a sikeresség tekintetében. Azok, akik sokat akarnak elérni, annyit segítenek másoknak a munkahelyükön, amennyit csak tudnak. Saját személyes projektjeik és céljaik esetében viszont előnyben részesítik személyes érdekeiket. Figyelnek arra is, nehogy mások az ő kárukra jussanak előnyökhöz. Egy kutatás szerint az ilyen típusú emberek egyfajta rangsorolási elvet alkalmaznak. Meghatároznak egy bizonyos mennyiségű időt, amit másokra szánnak. Lehet ez egy nap egy óra, vagy pár óra egy hónapban. A lényeg, hogy valahol meghúzzák a határt, és nem engedik, hogy a személyes projektjeik, munkáik, terveik a kárát lássák a segítőkészségüknek. Ez lényegében személyes békéjük és sikerük kulcsa is.

A kedvesség ereje

A körülötted élők és alkotók kedvessége komoly hatással lehet a te sikereidre is. Az emberek ugyanis eredendően közelebb állnak azokhoz, akiket magukhoz hasonlónak éreznek, így például a jellemzően kedves és segítőkész emberek egy cégen belül is többnyire automatikusan közelebb kerülnek egymáshoz. És persze ők mind segíteni fogják egymást.

Amikor viszont csak pár kedves és segítőkész ember akad egy munkahelen, a helyzet bonyolultabb. Baker szerint, ha te segítőkész típuként egy olyan munkahelyen találod magad, ahol az emberek többsége csak kérni szeret, fennáll a veszélye, hogy rövid időn belül mártírrá válsz. Ha nem ez történik, akkor is komoly esélyed lesz arra, hogy

  1. boldogtalanná válsz,
  2. nem fogsz elég jól teljesíteni,
  3. vagy, és ez talán a legrosszabb: te is olyanná válsz, mint ők.

Baker a kutatásokat elemezve összességében azt tanácsolja, hogy (a saját sikereid érdekében is) próbálj meg minél inkább kedves és segítőkész lenni; a munkahelyeden és a magánéletedben is elsősorban hozzád hasonlóan nyitott és jó szándékú személyekhez csatlakozni; és még ha gyakran segítesz is másokon, valahol húzz meg egy határt.

Oszd meg!