Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

mentálisan erős_boldog_ fotó: Olia Nayda

A nagy célra vágysz? Nem biztos, hogy munkaidőben fogod megtalálni

Ne arra feszülj rá, hogy ki vagy 9-től 5-ig, összpontosíts a munkaidőn kívüli énedre és fókuszálj a kisebb, de rendszeres célkitűzésekre.

Gyakori mantra, hogy találj magadnak egy célt, vagy egy álmot, amit kergethetsz. Cleo Wade, a TED előadója azonban kevésbé biztos ennek hatékonyságában.

Miért raknánk magunkra extra nyomást azzal, hogy egész életünkben egyetlen célt vagy szenvedélyt hajszolunk?

Mindannyian változunk és másokat szeretnénk életünk különböző periódusaiban. Jó eséllyel előfordul, hogy azok a vágyak, amiket a huszas éveinkben még annyira be akartunk teljesíteni, a harmincas években, vagy később nemhogy fontossá, de határozottan irrelevánssá válnak.

Christian Erfurt / Unsplash

Stresszes, ha egy célra koncentrálunk. Christian Erfurt / Unsplash

 

Egy dologra koncentrálni mindig nyomasztó.

A nagy cél érdekében alárendelni minden mást pedig nemcsak stresszes, de idővel fenntarthatatlan.

Nem jó, ha az energiádat egyetlen célra összpontosítod. Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

Mi kell ahhoz, hogy az életedben apró, de rendszeres céljaid legyenek? Mit kell tenned ahhoz, hogy valódi értelmet találj a munkádban és azon kívül is? Kíváncsiság? Érdeklődés? Azokra a területekre különösen figyelj, amik egyébként sem váltanak ki belőled különösebb izgalmat.

Így dolgozz hatékonyan otthon! – tippek a produktivitáshoz, digitális nomád szemlélettel

Mindannyiunknak voltak olyan munkái, amiket nem igazán kedvelt, de ezekből is lehet előnyt kovácsolni. Wade vigyázott gyerekekre, árult pólókat, dolgozott a divatiparban és irodavezetőként is tevékenykedett. Egyik sem volt neki való, de egy dologra mindig figyelt: próbálta megőrizni kíváncsiságát és a kevésbé örömteli tapasztalatokból is kereste azokat a tapasztalatokat, amikből később akár még profitálhat is. A legfontosabb kérdés, amit feltett magának:

könnyű valamit nem szeretni, de, hogyan lehet ezt hasznossá tenni? Mi az, amit tanulhat belőle?

A szerző hangsúlyozza, hogy nem jó, ha a munkahelyi feladataink határozzák meg azt, ahogy magunkra és céljainkra tekintünk. Szerinte a legfontosabb dolgok azok, amikre munkaidőn kívül fókuszálunk, azaz akkor, amikor valóban saját érdeklődéseinket elégítjük ki.

Ne akarjuk görcsösen megtalálni életünk értelmét, koncentráljunk inkább a kisebb lépésekre. Minden beszélgetésből, munkahelyi tapasztalatból, vagy otthoni élményból próbáljunk kihozni pozitív élményeket, vagy egy olyan tapasztalatot, ami segít a további célok elérésében.

fotó: Olia Nayda // Unsplash

 

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.