Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

sport uszas

A magyar szülők nagy dilemmája: járjon különórára a gyerek, vagy inkább ne?

A szülők 81 százaléka tanul heti szinten gyerekével, átlagosan 8,3 órát hetente, derül ki az NN Biztosító friss felméréséből. A továbbtanulás és az idegennyelv-tudás fontossága egyértelmű, a különórák kérdésében viszont nagy a megosztottság a szülőknél.

Az NN Biztosító 3–14 éves gyerekek szülei körében végzett reprezentatív kutatása szerint nagy dilemmát jelent a szülőknek az, hogy járassák-e gyerekeiket különórákra, vagy sem: fejlesztik ugyan a gyereket, de kevesebb idő jut a pihenésre, a családra.

A magyar szülők több mint fele, 54 százaléka gondolja úgy, hogy nem jó, ha az iskolai feladatok mellett még különórákkal terhelik a gyerekeket.

A tanulás fontosságát kevesen vitatják, tízből nyolc szülő vár gyerekétől folyamatosan jó tanulmányi eredményt, kilenc pedig azt szeretné, ha legalább egy nyelvet folyékonyan beszélne a gyereke.

A felmérésből az is kiderül, hogy rengeteg idő megy el a közös tanulásra. A szülők 81 százaléka tanul heti szinten gyerekével, átlagosan gyakorlatilag egy hatodik munkanapot, 8,3 órát kitéve. Különórákra és sportra viszont csak kevesebb mint kétharmaduk költ, átlagosan havi 13 300 forintot. (Ezt befolyásolja a családban lévő gyerekek száma, az egykékre 7,4 órányi tanulás és 10 500 forintos havi különóra-költség jött ki átlagnak, három vagy több gyerekre összesen jut 8,7 óra és 14 500 forint.) A kutatásból az is kiderül, kik a különóra-pártiak, jellemzően budapesti, felsőfokú végzettséggel rendelkező szülők.

A felmérés kitér a továbbtanulásra is. A szülők 66 százaléka közös tanulással, fejlesztő játékkal, mesével támogatja a gyerekét, a megtakarítás ehhez képest háttérbe szorul. Bár a felnőttek 73 százaléka érzi fontosnak gyereke továbbtanulását, 81 százalékuk pedig kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy minél hamarabb önállóak legyenek, mindössze 19 százalék takarít meg rendszeresen kifejezetten a gyerek számára.

A kutatást az NN Biztosító megbízásából az NRC készítette 2018 februárjában online megkérdezéssel, 25-60 éves, 3-14 éves gyereket nevelő szülők mintáján. A felmérés reprezentatív nem, korcsoport, végzettség, településtípus és régió alapján.

Oszd meg!