Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A legújabb meetingszoftverek már azt is azonnal megmondják, kellően figyelsz-e

Unalmas jegyzetelés, lustálkodó résztvevők, elkalandozó kollégák ezeknek a tipikus meetinges problémáknak a kiküszöbölésére jött létre a Headroom nevű szoftver, még a világjárvány kirobbanása előtt. Julian Green és Andrew Rabinovich fejlesztése az online, sőt az offline értekezletek során is számolja, melyik résztvevő hány szót mondott, megpróbálja megfigyelni, ki mennyire összpontosított, és leírja az elhangzottakat. A jegyzeteket felhasználva aztán azonosítja a kulcstémákat, dátumokat, ötleteket.

A meetingek a modern iroda élet elengedhetetlen részeivé váltak, annak ellenére, hogy kutatások már bebizonyították, hogy ezek csökkentik a munkahelyi boldogságérzetet, a produktivitást, közvetetten még a cég piaci értékét is.

Az utóbbi időben, főleg a járvány miatt online térbe kényszerített meetingek elterjedése óta, számos startup ráállt ezeknek az eseményeknek az optimalizálására – persze, a technológia segítségével. A Macro a Zoommal kooperál, a Mmhmm interaktív háttereket és megosztási lehetőségeket kínál. A Fireflies a mesterséges intelligencia segítségével utólag is visszakereshetővé teszi a beszélgetések felvételeit. A Sidekick kifejezetten videóhívásokra fejlesztett tabletet árul, a 2019-ben debütált Clockwise pedig a meetingek megfelelő hosszára ügyel.

A Headroomot viszont még a járvány előtt kezdték el fejleszteni, ezért személyes, igazi, offline meetingeken is bevethető. A két alapító a Wirednek elmondta: fontosnak tartották, hogy az online általában elsikkadó nonverbális jeleket (mint mosoly vagy finom bólogatás), a szoftverük felismerje és közérthető emojikká alakítsa.

A Headroomot arra is kiképezték, hogy az érzelemfelismerési képességei alapján következtetéseket vonjon le azzal kapcsolatban, hogy ki mennyire figyel, illetve a másik oldalról nézve: mennyire érdekes, amiről valaki akár percek óta beszél. Az ehhez kapcsolódó eredményeket a rendszer azonnal kiértékeli és kijelzi. Az MI olyan jelek alapján próbálja megállapítani hangulatunkat, mint a szemöldökök mozgása, a szája alakja, és a pupillák mérete, ugyanakkor a finom részletekkel nem is célja foglalkozni.

A Wirednek a Boston University egy kutatója azt is elmondta: ha a monitorozás valósan értelmezi a viselkedési mintázatokat, az nagyszerű, de ha kifejezetten ösztönöz bizonyos cselekvéseket, akkor diszfunkcionális viselkedés lehet a vége, például felesleges grimaszolás.

Néha kedvesnek kell lenned magadhoz egy vereség után.