Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A krízis alatt is teljes bért fizet a magyar IKEA, és még jótékonykodni is marad erőforrása

100 millió forintot ajánl fel az IKEA a járvány által leginkább érintett önkormányzatoknak és civil szervezeteknek, jelentette be a cég. Eddig közel 800 kilogramm élelmiszert adományoztak a rászorulóknak, és a budapesti kórházak dolgozóinak is szállítottak ételt. A saját munkatársaikról sem feledkeznek meg:

egyelőre mindenki megkapja a teljes fizetését.

„Az Örs vezér téri áruházunk parkolójában ingyenes parkolási lehetőséget biztosítunk hétköznapokon. További termékadományok kapcsán egyeztetések folynak, több szervezettel felvettük a kapcsolatot. Segítünk ápolók és orvosok átmeneti otthonainak berendezésében. Civil szervezetek számára textilt adományozunk, amelyből maszkokat varrhatnak” – írja közleményében Mounia El Hilali, az áruházlánc regionális kereskedelmi vezetője.

Készlethiány a maszkokra még az IKEA-nál is

Mivel a járványhelyzet napról napra változik, a cég is figyeli a híreket, kialakuló szituációkat, és ezeknek megfelelően próbál reagálni. Bár az áruházakat március 21-én bezárták, az internetes értékesítés nem állt le.

„Látjuk, hogy vásárlóink továbbra is érdeklődnek, vásárolnak nálunk, hiszen sok időt töltenek most otthonukban. Az ő számukra remek hír, hogy Budaörsön és Soroksáron a Kattints és Vedd át Csomagpontok, illetve a Kattints és Vedd át Áruházunkban mind a három helyszínen továbbra is üzemel.”

A házhozszállítás is működik, egyenesen az ajtóig hozzák a rendelt termékeket a cég munkatársai. Akik egyébként Mounia El Hilali levele szerint igyekeznek egymástól távolságot tartani, a dolgozók pedig a cég munkatársai által varrt textilmaszkokat viselnek – a cég szeretné, ha lenne elég egészségügyi maszk a dolgozóknak, de ezt a készlethiány miatt egyelőre nem tudják megoldani (a WHO és a magyar hatóságok legfrissebb ajánlása szerint az egészségeseknek nem szükséges maszkot viselniük).

Nem úgy a távmunkát és a teljes fizetést. Bár a közleményben erről nem esett szól, rákérdeztünk az IKEA-nál, hogy mi a helyzet a magyarországi munkatársakkal. „A munkatársak továbbra is dolgozhatnak az áruházakban átépítéseken és üzemeltetési feladatokon. Az egészségük és a biztonságuk megőrzése érdekében megelőző intézkedéseket vezettünk be, egységeinket még gyakrabban takarítjuk és fertőtlenítjük, valamint a munkatársaink által varrt maszkokkal is ellátjuk őket” – válaszolta a cég.

Aki tud, otthonról dolgozik, Teams, Skype, e-mail és telefon az alapvető eszköztár. „Amennyiben munkatársunk nem tudja otthonról ellátni feladatait, arra biztatjuk, hogy kompetenciáinak fejlesztésére használja ezt az időt. Jelenleg ezeket az intézkedéseket alkalmazzuk, így mindenki megkapja a teljes fizetését, de folyamatosan figyeljük a kialakult szituációt, és ennek megfelelően értékeljük a helyzetet.”

Kép: az IKEA hivatalos Facebook-oldala

Oszd meg!