Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A kórházi ágyból viszi világkörüli útra a beteg gyerekeket egy magyar egyetemista alapítvány

Az Amigos a Gyerekekért Alapítvány lassan öt éve működő, és egyre szélesebb körben ismert jótékonysági civil szervezet, amelynek keretében a súlyosan beteg, hosszabb kórházi ápolásra szoruló gyerekeket egyetemista önkéntesek motiválják a gyógyulásra, közös játékkal, nyelvtanulással, kézműves foglalkozásokkal.

A szervezet alapítója, Fábián Sára idén a Forbes 30 sikeres magyar 30 alatt listájára is felkerült. 

Az Amígók VR Oculus szemüvegeken keresztül „házhoz viszik” az utazás élményét, hogy együtt nézzék meg Argentína, Mumbai, vagy akár Fokváros szépségeit a gyerekekkel– egyenesen a kórteremből.

Az alapítvány közleményéből az is kiderül, hogy a túra mellé egy kis nyelvtanulás is jár, hogy a gyerekek büszkén mesélhessék majd az óvodába vagy iskolába visszatérve, hogy el tudnak számolni háromig is akár egy idegen nyelven, vagy éppen egyetemista barátokra tettek szert.

“Kihozzuk őket- átvitt értelemben – a fehér falak közül. Nyilvánvalóan nem helyettesíti a családdal töltött időt, de színesíti a mindennapokat, ráadásul oldja a bezártságból fakadó magánérzetüket. Ma már a nyelvtanulás, játék, kézműveskedés mellett a virtuális valósággal is boldogabbá tesszük a gyerekek mindennapjait. És a legjobb hír, hogy még a Holdra is el lehet utazni.” – mondta Fábián Sára, az Amigos alapítója.

Fotók: Virágh Marcell

Az Amigók munkáját Erdős Sándor OncoVR projekt fejlesztője segíti, aki aktívan vizsgálja ezt területet és az eddig elérhető számos kutatási eredményre hivatkozva megerősítette, hogy a VR-élmények hatékonyan csökkentik a tartósan kórházban fekvő gyermekek szorongását.

“A gyermekkori daganatos betegek kezelésük alatt meg kell küzdeniük a kórházi környezet okozta szorongással. Ennek a problémának a megoldására nyit új kapukat a virtuális valóság. A virtuális valóság képes a gyermekek figyelmét annyira elterelni, hogy ne vegyen tudomást az aktuális testi és szellemi problémájáról, így tehetjük boldogabbá a kórházban töltött napokat.” -osztotta meg velünk Erdős Sándor.

Az eddig megszokott társasjátékok, nyelvkönyvek, rajzeszközök és kézművesek mellett a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásának köszönhetően most már 10 VR-szemüveggel visznek jókedvet a kórtermekbe az Amigók.

Összefogott az Itrend és az Amigos, egyedi telefontokkal állnak ki a beteg gyerekekért

Ha tudnánk, mi a vége egy próbálkozásnak, nem neveznénk kísérletnek. A dolog természetéből adódik, hogy a kudarc benne van a pakliban. De néhány nagy siker elég ahhoz, hogy több tucat bukott projektet ellensúlyozzon.