Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tartsd be ezt a hat szabályt, és jó főnök leszel!

Bárkiből lehet vezető, abból is, akinek nem ez áll a névjegykártyáján. Főnöknek lenni hozzáállás – ha saját magad annak látod, már elindultál az úton.

Ashira Prossack hat pontba rendezte a főnök ismérveit az amerikai Forbes.com-on. Szerinte mindegy, hogy CEO-ról vagy a hivatali ranglétra alacsonyabb fokán álló menedzserről van szó, a jó főnök ugyanazokról a tulajdonságokról ismerszik meg.

Nemcsak beszél, hallgat

Beszélni viszonylag egyszerű, hallgatni és figyelni már sokkal nehezebb feladat. Ha az utóbbira is képes vagy, akkor sokkal több oldalról tudsz közelíteni egy szituációt, sokkal empatikusabb vagy és nyitott más véleményekre. Ráadásul időt nyersz, hogy a saját válaszodat megfogalmazd.

Szakértő alkat

Egy főnöknek nem kell mindenhez értenie, de el kell érnie, hogy mások tőle kérjenek tanácsot. Az a jó, ha egy csapatban sokféle tudású és képességű ember dolgozik együtt, és mindenki megtalálja a szerepét. A főnöknek a megoldásokra kell fókuszálnia – legyél te az ember, aki kreatívan irányítja a többieket, az eredményekre koncentrál, és a végén megtalálja a legjobb megoldást.

Kíváncsi

A legjobb főnökök folyton tanulnak. Nem feltétlenül tankönyvekből, hanem akár olyan cikkekből, mint ez. Minden helyzetből lehet valamit tanulni, csak fel kell tenni a jó kérdéseket. És minél többet tanulsz, annál kevesebb meglepetés ér a későbbiekben.

Nem dirigál, tanít

Azzal tudod a legjobban demonstrálni a hozzáértésedet, és azzal vívod ki a legjobban mások tiszteletét, ha tanítod őket. Lehetsz valakinek a mentora, előállhatsz egy-egy prezentációval a havi értekezleteken – nagyon sokféle módon megoszthatod a tudásodat. Sokkal hatásosabb, mintha utasításokat adnál.

Mer segítséget kérni

Egy jó főnök sosem egyedül irányít. Nem fognak gyengének nézni, ha segítséget kérsz, épp ellenkezőleg, jobban fognak tisztelni érte. Persze csak akkor, ha nyíltan csinálod, és meg is köszönöd a segítséget, annak, akit illet. Ezzel is azt erősíted, hogy te is a csapat tagja vagy.

Nem fél, hogy hibázik

Nem kell mindig mindenkinek 100 százalékosan teljesítenie, hibákból is születtek már fantasztikus találmányok. Vezetőként nyugodtan lehet az a mottód, hogy a hibákra szükség van, hiszen megadják az újrakezdés lehetőségét.

Oszd meg!