Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A hatékony tanulás, a 21. század legnagyobb versenyelőnye – adunk néhány tippet hozzá!

A 21. század talán egyik legfontosabb képessége a hatékony tanulás. Íme, néhány nagyon jól működő tanulási technika és módszer, ami segíteni fog! Vendégszerzőnk írása.

A 21. századot az információ korának nevezik. Az internet megjelenésével gyakorlatilag minden egyes iparág, rendszerszintű folyamat és szervezet átalakult – többek között az információ hozzáférhetősége is. Míg régen napokat kellett utazni lóháton egy-egy könyvtár meglátogatásához, ma már minden ott van a zsebünkben, amit tudni szeretnénk.

Ez pedig rendkívül izgalmas és félelmetes is egyben.

Ha túl sok, akkor az a baj, ha túl kevés, akkor az

Bár sokan azt gondolták, hogy az információ hozzáférhetősége meg fogja oldani a legtöbb emberi problémát – sajnos tévedtek. Ugyanis a túl kevés információ ugyanolyan rossz, mint a túl sok. A probléma tehát ugyanúgy fennáll, csak a neve változott meg. Amit régen információhiánynak hívtak, azt ma úgy nevezik, hogy zaj.

 • Egyrészről túl sok lett az információforrás, amit nincs elég időnk követni, vagy nem feltétlenül számítanak hitelesnek
 • Másrészről mivel túl sok a forrás, ezért az információhalmaz is egyre több nézőpontot tükröz, és gyakran különböző, egymással ellentétes tényt (vagy legalábbis állítást) kapunk 
 • Harmadrészt pedig már nem csak a különböző információforrások versengenek rendkívül hatékonyan a figyelmünkért, hanem a szórakoztatóipar is – a streaming-szolgáltatók, a játékok, vagy éppen a közösségi média

A kérdés tehát napjainkban már nem az, hogy miként jussunk több információhoz, hanem az, hogy miként válasszuk ki a megfelelő, releváns és értéket adó információkat.

Na de miként fest a hatékony tanulás, és milyen működő tanulási módszerek és technikák léteznek? 

A polihisztorok kora

A korábbi idők könyveiben és szakirodalmában rengetegszer találkozhatunk olyan kifejezésekkel, mint a „polihisztor”. Ez az elnevezés azokat az embereket jelenti, akik több tudományágban is kiemelkedőt tudtak alkotni, nem korlátozódott a szaktudásuk egyetlen szűk területre.

A mai modern világban azonban már jóval kevesebbszer használjuk ezt a címkét, hiszen túl sok adat és tudás áll a rendelkezésünkre, ezért már önmagában egy-egy tudományág, téma vagy iparág is olyan rendkívüli mélységgel rendelkezik, aminek egy életen át sem vagyunk képesek a legmélyére ásni.

Ez pedig oda vezetett, hogy ami régen tökéletesen működött, az ma már nem feltétlenül a legjobb megoldás. Másképpen fogalmazva,

a 21. század legnagyobb versenyelőnyét ma már nem a minél több információ megszerzése jelenti.

Sőt, ez a cél szinte elérhetetlenné vált, hiszen túl gyorsan változik minden, ezáltal a régi ismeretek folyamatosan elavulttá válnak az új információk, kutatások és adatok napvilágra kerülésével. De ha nem a végtelen tudással, akkor mivel tudunk sikeressé válni?

A 21. század legfontosabb versenyelőnye: a minél gyorsabb tanulás

Mivel az információ megszerzése már senkinek sem akadály, ezért az nyer, aki minél gyorsabban találja meg a szükséges információkat. Ezt úgy érdemes elképzelni, mint a sakkot.

Aki többet tud, nagyobb esélye van nyerni. Na de mi van akkor, ha valaki kettőt léphet, míg a másik csak egyet? Ezt az előnyt képes megadni az, ha valaki gyorsan tanul. Leon C. Megginson (a Small Business Management című könyv szerzője) szerint ugyanis „Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.”

A mai modern világban a változás pedig folyamatos, kiszámíthatatlan és egyre csak gyorsul. A megoldást tehát a megfelelő adaptálódás, a minél gyorsabb, hatékony tanulás jelenti. 

Mit jelent az adaptálódás?

A tudásunkat négy nagy kategóriába sorolhatjuk:

 • Dolgok, amiket tudunk – de ennek nem vagyunk tudatában (mert természetes, hogy tudjuk)  
 • Dolgok, amiket tudunk – és ennek tudatában vagyunk
 • Dolgok, amiket nem tudunk – de ennek tudatában vagyunk (tehát tudjuk, hogy mit nem tudunk, azaz ismerjük a korlátainkat és a kompetenciáinkat)
 • Dolgok, amiket nem tudunk – és ennek nem is vagyunk tudatában

Nem nehéz kitalálni, hogy ez utóbbiból van a legtöbb: a dolgok nagy részéről fogalmunk sincs, de még a létezésükről sem tudunk. A tudomány és a technológia fejlődésével azonban folyamatosan új információk kerülnek napvilágra.

Így aki „mindent tud”, az van a legnagyobb veszélyben, hiszen a régi tudását bármelyik nap megcáfolhatják a legújabb kutatások. A tegnapi tudásunk ma már lehet, hogy teljesen irreleváns.

Érdemes tehát elengedni azt a nézetet, hogy egy adott területről mindent tudni kell. Sokkal fontosabb, hogy a legrelevánsabb, legfontosabb és leghitelesebb információk birtokában legyünk – tehát a hatékony tanulás a kulcs.

Egy példa segítségével könnyebben megfogható válik ez a koncepció. A tudományos, filozófiai, önismereti vagy üzleti könyvek évtizedekig – sok esetben akár évszázadokig vagy akár évezredekig – számítottak a tanulás legjobb eszközének. Mára azonban sokkal árnyaltabbá vált a kép, hiszen bár még mindig remek médiumnak számítanak az információ megszerzéséhez, nem igazán tudnak lépést tartani a mai felgyorsult közeggel.

Ezért olyan könyveket érdemes választani, amelyek vagy nagyon frissek, vagy pedig időtállóak. Vannak ugyanis olyan iparágak, amelyek egyszerűen túl gyorsan változnak – ilyen például az e-kereskedelem.

Ebben az esetben a könyvek túl lassúak lehetnek, ráadásul a szavak mellett más tartalomformátumokra is szükség lenne a megfelelő szemléltetéshez, így a különböző szakmai blogok, podcastok vagy esettanulmányok sokkal jobb megoldást tudnak nyújtani erre a célra. A fő kérdés tehát a következő: Hogyan lehet a mindennapokba ültetni az adaptálódás képességét?

Hogyan tanulj hatékonyan?

Ahhoz, hogy versenyelőnyt szerezz, az alábbi dolgokra lesz szükséged:

 • Fókusz, a zaj kiszűrése — mindig a legfontosabb, legrelevánsabb dolgok megtalálása
 • Megfelelő fiziológiai állapot — a testi korlátok elfogadása és hasznosítása 
 • Hatékony módszertan — az emberi agyra szabott tanulási technikák és módszerek

Lássuk ezeket a gyakorlatban!

T-alakú tudás

A „T-alakú tudás” elnevezés maga a módszer szemléltetéséből adódik. Ahhoz, hogy egy tudományágat, iparágat vagy szakmát megfelelően megtanuljunk, először az alapokat kell elsajátítani – ez fogja adni a T alak tetejét. Azonban nem érthetünk minden egyes részterülethez ugyanolyan jól, így tehát szakosodnunk, specializálódnunk kell – ez lesz a T alak szára.

Egy igazán gyorsan változó iparág, az online marketing példáján levezetve:

 • Az alapot az emberi természet, illetve az üzleti és az internetes világ megértése jelenti
 • A következő generális részt a különböző csatornák általános ismerete jelenti
 • A szárat pedig egyetlen marketing csatorna részletes kitanulása jelenti

A T-alakú tudás módszertana azért nagyon hasznos, mert nem csak a saját szűk specializált tudásunkkal fogunk tudni majd boldogulni, de a nagyobb képet is megfelelően át fogjuk látni – ráadásul több feladatkörben is helyt tudunk majd állni a későbbiekben.

Így tehát mikor a tanulásra gondolunk, ezt a stratégiát érdemes követni:

 1. Értsd meg az alapokat
 2. Lásd át az e