Az év legcukibb Forbes magazinja

Az év legcukibb Forbes magazinja jelent meg decemberben, a címlaptól már önmagában elolvadok: Halász Judit és Bálint György közös képen. De a tartalomjegyzékben lévő felvétel az igazi kedvesség. A fotózáson […]

Bővebben

Kép: Twitter / Scientific American

A Google-t is lenyűgözte a 18 éves srác, aki rájött, hogyan szűrhetjük ki a műanyagot az ivóvízből

Egy 18 éves ír srác nyerte a Google Science Fairt, ez 50 ezer dollárt jelent neki – írja az amerikai Forbes.

A West Corkból érkezett Fionn Ferreira arra talált megoldást, hogyan lehet kiszűrni az ivóvízből a mikroműanyagokat.

Mert bizony mindannyian műanyagot iszunk: a szűrőrendszerek képtelenek kiszűrni az 5 nanométernél kisebb átmérőjű műanyag darabkákat, amik szappanokról, tusfürdőkből, vagy akár ruhákból kerülnek a csatornarendszerbe.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Fionn Ferreira (@fionn.ferreira) által megosztott bejegyzés,

Onnan az óceánokba jutnak, majd a halak felzabálják őket – az emberek pedig a halakat, szóval ami nem az ivóvízben köt ki, az a vacsoraasztalon.

A díjnyertes megoldás: öntsük a vízbe olaj és magnetitásvány-por keverékét, erre rátapadnak a mikroműanyagok, majd egy mágnessel emeljük ki a vízből az így keletkezett hulladékot. Ferreira módszere ezer teszt után átlagosan 87 százalékos eredményességet ért el – ez bőven elég volt a Google első helyéhez.

Az egy dolog, hogy Ferreira egy neves, 2011-ben alapított díjat nyert meg, amit 13 és 18 év közötti zseniknek találtak ki, de ennél fontosabb, hogy az általa fejlesztett módszer finomításával ipari körülmények között is meg lehet szabadulni a mikroműanyagoktól.

A tudóssrác metodológiáját és eredményeit az alábbi angol nyelvű videó foglalja össze, a teljes elemzés itt olvasható.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Ferreira sem ma kezdte a csodagyerekséget: a Google versenye előtt további tucat tudományos megmérettetést nyert meg, három nyelven beszél folyékonyan, és fiatal kora ellenére az írországi Schull Planetarium kurátoraként is dolgozik. Érdemes ellátogatni a weboldalára és rácsodálkozni, mennyi mindent ért el mindössze 18 éves korára.

Mert mindezen felül trombitás egy komolyzenei együttesben és elneveztek róla egy kisbolygót az MIT-nál is. Szóval a Google Science Fair már csak egy strigula a többi mellett.

Valószínűleg nincs köztük rokoni kapcsolat, de a 18 éves fiú névrokona, Stacey Ferreira szintén ügyesen lavírozik üzleti körökben, ő Richard Bransontól kapott 1,2 millió dolláros befektetést.

Richard Branson elhívott egy koktélpartira – 1,2 millió dolláros befektetés lett a vége

Főoldali kép: Twitter / Scientific American

 

"Aki vállalja a közönség előtti szereplést, annak vállalnia kell a tapsot meg a füttyöt is. Nincs apelláta."