Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A fiatal felnőtteknek már esélye sincs a munka-magánélet egyensúlyra

Szépnek és jónak hangzik a rugalmas munkaidő, kár, hogy nem az.

Egyre több munkahely lazít a  munkavégzés időbeosztásán. Már nem kell mindenhol kilenctől ötig kötelezően az íróasztal mellett ücsörögni, megjelent a home office, meg a távmunka.

Ami elsőre jónak hangzik, az hosszú távon már nem is olyan vonzó. Jó dolog, hogy ha beteg a gyerek, akkor lehet otthonról is dolgozni, de a főnök nem csak akkor ír üzenetet, ha munkaidő van, hanem utána, vagy akár hétvégén, sőt, extrém esetben a szabadság alatt is – írja az amerikai Forbes.

„A munka és a technológia már annyira összefonódott, hogy egy fiatal felnőtt (vagy ahogy amerikában mondják: egy millienial) számára hatalmas kihívás az, hogy szó szerint kikapcsolódjon.” – idézik Tim Chatfieldet, a Jitjatjo nevű instant munkaerőkölcsönző cég CEO-ját.

”Azzal, hogy üznetek és értesítések már lényegében egész nap, állandóan érkeznek, nagyon nehéz megállni, hogy ne nézzünk rájuk.”

A Bank of America 2017-ben készített egy felmérést, amiből az derült ki, hogy a fiatal felnőttek is érzik ezt a nyomást. A válaszadó millienialok 59 százaléka mondta azt, hogy aggódik, vajon sikerül-e olyan karriert találnia, ami  mellé befér az az életvitel, amit elképzelt magának.

Chatfield észrevételét az Instagram Secrets szerzője, Jeremy McGilvrey is alátámasztja. „Hatványozottan nehezebb a mostani fiatal felnőtt nemzedéknek elérnie a munka és a magánélet egyensúlyát, mint az előttük lévő generációknak, ugyanis ma már elvárás, hogy mindig elérhetőek legyünk, a hét bármelyik napján, szinte bármelyik órában. Ha a főnököd vagy a kollégád írni akar neked munkaidő után, bármikor megteheti, a legrosszabb, hogy el is várják, hogy választ kapjanak. Pont emiatt már lehetetlen lesz elszakadni a munkától.”

Érdekes egyébként, hogy rengeteg helyen céges policy a munka-magánélet egyensúly népszerűsítése, de még ebben az esetben is el tud hasalni a dolog amiatt, hogy a technológia fejlődésének köszönhetően a telefonunk, laptopunk lényegében mindig kéznél van.

Akkor mit lehet tenni?

„A legjobb tipp, amit adhatok, hogy elérjék a munka-magánélet egyensúlyt, hogy ne is próbálkozzanak vele. Sokan azt hiszik, hogy ez a fogalom azt jelenti, hogy hajszálpontosan ugyanannyi időnk jut mindenre az élet minden területén. Ez egy elég utopisztikus elképzelés, és valami olyasmit hajszolsz, amit igazából sosem érhetsz el.” – mondja McGilvrey. Persze ez így elég durvának hangzik, de olyasmire gondol, hogy nézzük meg jobban, mire van lehetőségünk a munkahelyen, kihasználjuk-e? Ezután jöhet az önvizsgálat, mert sokszor saját magunkat hajtjuk hülyére. Harmadik lépésként a kollégiánkat kell figyelmeztetni, hogy nekünk is pontosan ugyanúgy 24 óránk van egy nap, és megválaszthatjuk, mivel töltjük ki.

Oszd meg!