Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A 40 százalékos szabály – a siker egyszerű receptje

Vannak emberek, akiket nem lehet megállítani, szinte mindennel megbírkóznak. Mi különbözteti meg őket másoktól? 

A magyar üzletember portrék egyik elmaradhatatlan fordulata a “nagy munkabírású” (mi is éltünk már vele nem egyszer). Nemcsak az üzletemberek, általában a sikeres emberek között tényleg vannak olyanok, akik rendkívül sokat bírnak, és olyan teljesítményre is képesek, amiről azt gondolnánk, hogy lehetetlen. Miközben a siker receptjét számos remek üzleti könyv keresi, kevesen teszik fel a kérdést, hogy vajon mi különbözteti meg ezeket az embereket másoktól? Chris Myers – üzleti könyvek szerzője és startupper – szerint ezt a különbséget hívhatjuk sokféleképpen (kitartás, szívósság), de ami a leginkább leírja, az a “40 százalékos szabály”.

Mint a Forbes.com-on megjelent cikkében Myers magáról írja, sokáig az ún. 40 százalékos szabály szerint élt, de ezt csak akkor ismerte fel, amikor elolvasta Jesse Itzler Living With A SEAL című könyvét. Itzler megkért egy amerikai elitkommandóst (a Navy SEAL egyik katonáját), hogy éljen vele és a családjával együtt egy hónapig, és tanítsa meg nekik, hogy tudnak mentálisan erősek maradni. Az emberi elme csodálatos találmány, amikor a szervezetnek az agy megálljt parancsol, vagyis amikor úgy érezzük, nem bírjuk tovább, elkészültünk az erőnkkel, valójában a tartalékaink 40%-át használtuk csak fel. Ez a szabály az, amit rögtön megtanítanak a kommandósoknak a SEAL-nél – és amit Itzler is megtanult az első napon a katonától.

Az agy hihetetlen teljesítményekre öszötönöz, de vissza is fogja a szervezetet, ha veszélyt észlel. Amit a 40 százalékos szabály tanít az az, hogy amikor úgy érezzük nincs tovább, még akkor is rengeteg tartalékunk van. Vagyis nem számít mennyire érezzük magunkat kimerültnek (vagy mennyire tűnik lehetetlennek a helyzetünk), akkor is képesek vagyunk tovább lépni: felhasználni a rejtett tartalékokat, amivel mindenki – és nemcsak a kivételesnek tűnő emberek – rendelkeznek.

Myers apja ugyan nem volt katona, de civilként nagyon hasonló volt a gondolkodása, mint amit a Navy SEAL kötelékébe belépő kommandósoknak tanítanak. Mindig azt mondogatta fiának, hogy “Minden, ami bárki másnak túl kemény, nekünk nagyszerű lehetőség”. Lényegében azt jelenti, hogy

a képesség, ahogy megbírkózunk a kihívásainkkal, a nehézségeinkkel, valójában nem a személyes képességeinktől, hanem leginkább a gondolkodásmódunktól függ.

És ez tulajdonképp nem más, mint a 40 százalékos szabály. Annak a felismerése, hogy mindig képesek vagyunk egy lépéssel tovább lépni. Myers abban nőtt fel, hogy neki mindenki másnál keményebben kell dolgoznia és ezt meg is tudja tenni. A gondolkodásmódja alapvetően befolyásolta azt, ahogy a problémákhoz vagy a kihívásokhoz viszonyult (“meg tudom és meg kell oldanom”).

Meglehet, a magyar környezetben ez “nagyon amerikai” hozzáállás, de a 40 százalékos szabály mindenkire áll. Ráadásul Myers szerint az amerikaiaknak is az eszükbe kellene vésniük, mert az Y-generáció teljesen máshogy viszonyul a problémákhoz, mint a háborút megélt, idősebb generációk.

Mit tanulhatnak ebből a vállalkozók?

“A siker az, amikor egyik hibát a másik után követjük el töretlen lelkesedéssel” – mondta Winston Churchill. Myers szerint nincs ennél világosabb definíciója a vállalkozói létnek (entrepreneurship). A siker nem attól függ, hogy okosabb vagy keményebb vagy, mint mások, hanem hogy nem adod fel. Vállalkozóként Myers többször szembesült kudarccal, maga írja, hogy összeszednie is nehéz lenne, hány ígéretes üzlet esett kútba, hány terméke volt hibás vagy rossz, vagy hányszor futott ki a pénzéből. “Állandóan kihívások és akadályok kerültek elém, de egy dolgot sosem tettem: nem adtam fel.” Mint mondja, mikor nehéz helyzetbe került mindig egy dologra emlékeztette magát, hogy túllendüljön a nehézségeken:

még az út felénél sem tart.

Amit Myers megtanult vállalkozóként az az, hogy elképzelni sem tudjuk, mire képes az emberi elme.

“A legnagyobb gond a társadalmunkkal, és főleg velünk, akik 1980 után születtünk (Y-generáció), hogy belénk ivódott, hogy a nehézségek elől inkább elfutunk. A fájdalom és a szenvedés olyan dolgok, amit mindenképp igyekszünk elkerülni, ha valami nehéz, egyszerűen megfutamodunk” – írja önkritikusan saját generációjáról. Myers szerint épp az elől menekülnek a fiatalok, ami a sikerhez elengedhetetlen, és nemcsak az üzleti, hanem a magánéletben is. “Ha valaki nem tudja elfogadni, hogy az élet része a fájdalom, tudtán kívül lemond a valódi értékekről is.”

Myers szerint mindannyiunknak meg kellene próbálnunk a 40 százalékos szabályt magunkévá tenni – az üzleti életben és úgy általában is. “Mélyebbre kell ásnunk magunkban, hogy messzebbre jussunk, mint valaha is gondoltuk volna. Csak így leszünk képesek kudarcot kudarcra halmozni a lelkesedés elvesztése nélkül” – írja. Ez lehet a siker “titkos receptje”, és amilyen egyszerű, olyan brutálisan nehéz elsajátítani.

Oszd meg!