Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

9 lifehack, ami megmenthet a beégéstől miközben kapcsolatot próbálsz építeni egy rendezvényen

Csak azért elmenni egy üzleti vacsorára, hogy ott kapcsolatokat építs és jópofizz, sokakat frusztrál, és már előre stresszel. Viszont mindenki tudja, hogy a networking fontos része a karrierépítésnek, és némi rákészüléssel meg lehet úszni, hogy rém kínos legyen az esemény.

Az amerikai Forbes szerzője összeszedte a leghasznosabb tanácsokat.

Menj zsebes ruhában!

Egyik zsebedben a saját névjegykártyáid, a másikban majd a frissen begyűjtöttek – sokkal gördülékenyebb, ha nem a retikülben kell turkálnod minden bemutatkozáskor.

Az egyik kezed legyen mindig szabadon!

Oké, hogy öntik a bort, és roskadozik a svédasztal, de nem muszáj mindent egyszerre habzsolnod. Ha tányérral és pohárral egyszerre egyensúlyozol, akkor képtelen leszel elegánsan és határozottan kezet nyújtani a hozzád közeledő fontos embernek.

Menj egyedül!

Így persze még kellemetlenebb az esemény, cserébe sokkal hatásosabb. Sokkal kisebb eséllyel vegyülsz el, ha ott van valaki, akinek a szárnyai alá bújhatsz, hiszen az a lényeg, hogy vadidegenekkel építs kapcsolatot. Ezért jöttél, ezt kell tudatosítanod magadban, és rögtön jobb lesz.

Készülj egy liftes beszéddel!

Talán nem godoltál még rá, de mire fölérsz a másodikra, már túl vagy az első benyomáson. 30 másodpercben ledarálni, hogy ki vagy, honnan jöttél és miért vagy érdekes, elképesztő hatásos lehet.

Tudd, hogy miért vagy ott!

Új ismeretséget akarsz kötni? El akarsz csípni egy szakmájában elismert és megközelíthetetlen kollégát? Mélyíteni akarod a meglévő üzleti kapcsolatot valakivel? Mindegy, mi a célod, csak tudd, hogy miért mentél oda, és tervezz egy kicsit előre. Nem kell mindenkivel megismerkedni, elég, ha a három számodra legfontosabb emberrel beszélgetsz.

Mondj valami szokatlant!

A legtöbb ember ugyanazt kérdezi, és hálás, ha valami meglepőt válaszolsz. Valamit, ami nem unalmas, és ami miatt jobban is emlékszik majd rád.

Érkezz korán!

Amíg még kevesen vagytok, könnyebb elkezdeni egy beszélgetést, és tematizálni a diskurzust. Aki későn érkezik, fel kell, hogy vegye a fonalat, vagy közbe kell lépnie, ha a saját témái felé terelje a a beszélgetést. Ehhez még nagyobb bátorság kell.

Mutatkozz be a szervezőknek!

Ők elvileg mindenkit ismernek, és ha szerencsés vagy, eleve sejtik, ki passzol majd hozzád. Talán be is mutatnak pár ismeretlennek.

Mosolyogj!

Egyszerű és banális szabály, mégis alap, ha nem akarod eltántorítani magadtól a többieket. Egy mosoly önbizalomról és közvetlenségről árulkodik, márpedig pont azért mész, hogy ne tűnj megközelíthetetlennek.

Oszd meg!