Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

8 szokás, amitől jobb lesz az életed – legalábbis ezt ígérik Amerikából

Közhely, de igaz: a siker kulcsa a szokásokban rejlik. Már Arisztotelész is tudta: „A kiválóság nem cselekedet, hanem szokás.” Az amerikai Forbes összegyűjtött nyolc olyan szokást, amik segíthetnek abban, hogy jobbá tedd az életed. Előre szólunk, borzalmas meglepetések nem lesznek a listában, de talán nem árt őket még egyszer tudatosítani.

1, Fegyelem

A fegyelem elengedhetetlen a céljaid elérésében. Akkor fogod tudni kipipálni a tennivalókat, ha minden nap megvan a kellő fegyelmed a munkához. Másképp fogalmazva:

akkor is csináld meg az adott napra kitűzött feladataidat, amikor épp semmi kedved hozzá.

2, Időbeosztás

A hatékonysághoz nem elég listát írni és fegyelmezettnek lenni, a napi teendők befejezéséhez, a határidők betartásához elengedhetetlen, hogy jól be tudd osztani az idődet, és képes legyél fontossági sorrendet felállítani a tennivalóid között.

3, Sport

A testmozgás az egyik legjobb (és legegészségesebb) módja annak, hogy kiürítsd az agyad, levezesd a feszültséget és egy kicsit kikapcsolj. Biztos nem most olvasod először, de a sportolás

az alvástól kezdve a koncentrációs képességeken át a közérzetig tényleg mindenre jó hatással van.

4, Tudd, mikor kell elengedni a gyeplőt

Időmenedzsment ide vagy oda, néha a legpontosabb emberek is alábecsülik, hogy egy-egy projekt vagy feladat mennyi ideig tart majd. Ilyenkor nem baj, ha főzés helyett házhoz rendelsz, nagybevásárlás helyett online vásárolsz, gereblyézés helyett felbérelsz egy kertészt (bár itt van egy kis ellentmondás ugye a sport fontosságáról szóló ponttal, ugye). Időnként érdemes egy kicsit többet fizetni, ha ez segít abban, hogy a legfontosabb feladatra koncentrálhass.

5, Vezess naplót!

Ahhoz, hogy az új szokásaidat meg is tudd tartani, fontos, hogy dokumentáld a haladást. Egy rendszeresen vezetett Excel-táblázat, napló vagy app segíteni fog abban, hogy hatékonyabb legyél és motivált maradj, ráadásul

jó érzés utólag visszanézni, hogy mennyit haladtál a kezdetek óta.

6, Ne félj a bukástól

Időnként mindenkit ér kudarcélmény a karrierje során, gyakran több is, mint ahány sikerélmény. Tudod, Einstein is megbukott matekból… (Egyébként nem.) A kudarc viszont nem egy állandó dolog: ha megtanulod kezelni a sikertelenséget, és folytatod a munkát, előbb-utóbb beérik a munka gyümölcse.

7, Figyelj a képernyő előtt töltött időre!

Alvászavar, elhízás, felszínesebb kapcsolatok a barátaiddal… Ha nem is feltétlenül érintenek téged ezek a problémák, akkor is érdemes figyelni arra, mennyi időt töltesz különböző képernyők bámulásával.

Kapcsold ki a telefonod legalább egy órával elalvás előtt, vagy próbálj meg kevesebbet dolgozni laptopon: nemcsak hatékonyabb leszel, de a szabadidőd is több lesz.

8, Friss levegő

A sportoláshoz hasonlóan a szabadban töltött idő szintén javítja a koncentrációt, a hangulatot és a mentális egészséget:

egy kis napsütés és friss levegő, esetleg egy séta a nap közepén segít abban, hogy energikusabb legyél.

Oszd meg!