Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

7 tipp, hogy tiszteljenek a munkahelyeden – mindegy, milyen pozícióban vagy

Van néhány apróságnak tűnő dolog, amire érdemes figyelni, mert nagyon nagyot változtathat a megítélésünkön.

Nehéz lehet bármit elérni a munkában, ha nem kapunk tiszteletet másoktól. Talán azért, mert fiatal vagy vagy kezdő. Vagy azért, mert egy olyan részlegen dolgozol, aminek nincs elég költségvetése. Vagy olyan pozícióban vagy, ami nem kapja meg az elismerést, amit megérdemelne.

Akár hogy is van, nem érdemes hagyni, hogy a külső tényezők eldöntsék ezt a kérdést. Az életkoroddal, tapasztalatoddal, mások előítéleteivel nem tudsz mit kezdeni, de a viselkedéseddel igen. Az pedig nagy hatással lehet minden másra. Avery Blank, a Forbes.com külsős szerzője összeszedte, mire érdemes figyelni – vezetők, jó tulajdonságokkal akkor is lehetünk, ha nem az a pozíciónk.

1. Hallgass meg másokat

A vezetők meghallgatnak másokat, azért,mert így meg lehet érteni dolgokat. A legtöbben viszont azért hallgatnak meg másokat, hogy válaszoljanak. De ha az emberek azt érzik, hogy megérted őket, tisztelni fognak.

2. Kérdezz

A vezetők kérdeznek, hogy információkhoz jussanak. Ez az érdeklődés jele, nem a butaságé. Kérdezz projektekről, amiken emberek dolgoznak, meg arról, milyen a napjuk. Ha te érdeklődsz mások iránt, tisztelni fognak.

3. Nézz az emberek szemébe

Amikor beszélsz vagy meghallgatsz másokat, nézz rájuk. Ne a telefonodat bámuld, vagy vándorolj a szemeddel. Fókuszálj a másikra, így tudják, hogy figyelsz rájuk. Ettől a másik értékesnek érzi magát.

4. Beszélgess kettesben.

A meetingeken sok mindent meg lehet beszélni csoportosan, de nem mindenre ez a legjobb forma. Sőt, kifejezetten érdemes sokat személyesen, kettesben beszélgetni másokkal. Erre alkalmas idő lehet a meeting előtt vagy után, amikor amúgy is beszélgetésekre szántuk az időt. Adj esélyt másoknak, hogy elmondják meglátásaikat, problémáikat, örülni fognak a lehetőségnek.

5. Bánj jól azokkal, akiknek nincs hatalmuk

Mindenki megérdemli a tiszteletet, függetlenül attól, hogy éppen a CEO, a recepciós vagy a takarító. A vezetők mindenkinek a vezetői, nem válogathatnak. Ha azt akarod, hogy tiszteljenek, neked is tisztelned kell másokat.

6. Használd az érintést

Ez nem azt jelenti, hogy tapogassunk embereket kérés nélkül, a #metoo botrányok után talán nem kell különösebben magyarázni, miért. Hanem, hogy mondjuk használjuk a kézfogást. Amikor köszöntünk valakit, vagy gratulálunk, röviden hozzáérhetünk a vállához vagy a karjához.

Az érintés erőteljes dolog. Segíti az empátiát, és mélyebb kapcsolatot eredményez. Az érintés nem a dominancia jele, hanem a kapcsolaté (ha finoman csináljuk).

7. Mosolyogj

 Nem kell mindig komolynak lenni ahhoz, hogy tiszteletet vívj ki. A mosoly emlékezteti az embereket, hogy te is ember vagy. Nem a gyengeség jele: a mosoly és az érzelmek kimutatása segíthet az embereknek komfortosan érezni magukat, így mélyebb kapcsolatot kialakítani másokkal.

 

Oszd meg!