Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

7 tipp a tavaszi karrier-nagytakarításhoz

A mostani kőkemény mínuszok közepette nehéz elhinni, de nemsokára itt a tavasz – ezzel együtt pedig közeledik a tavaszi nagytakarítás ideje is. Ez sokaknak az az időszak, amikor nemcsak a lakást pucolják ki az utolsó pókhálóig, de számot vetnek a magánéletükkel, életmódjukkal vagy épp a karrierjük alakulásával is. A Forbes.com összeszedte, hogyan végezd el a tavaszi nagytakarítást a szakmai életedben, akár új munkahely után nézelődsz, akár a mostani helyen szeretnél jobb lenni.

Gondold át, hol állsz szakmailag

Ez a leginkább megfélemlítő lépés. Sokan annyira elveszünk a napi teendőinkben, hogy nem marad idő azt megvizsgálni, vajon a megfelelő úton haladunk-e. Szeretsz bejárni a munkahelyedre? Ösztönözve érzed magad arra, hogy elvégezd a munkád? Eleget keresel ahhoz, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél, de közben félre is tegyél? Jó úton haladsz az álmaid felé? Ha nem, tedd meg a megfelelő lépéseket. Ehhez nem kellenek magasztos gondolatok arról, hogy mi az élet célja vagy hogy hol leszel két év múlva ilyenkor, elég, ha nyitottan jársz-kelsz, érdeklődően tekintesz minden álláslehetőségre.

Gondold át, hogy mi érdekel. Mit olvasol a szabadidődben, mi a hobbid? Ötletelj azon, milyen karrieropcióid lehetnek a szenvedélyeidre alapozva. Ha éppen nem akarsz munkát váltani, vállalj el új, több kihívást jelentő feladatokat a mostani munkahelyeden.

Porold le az önéletrajzod!

Egy átlagos munkáltató nagyjából 10 másodpercet szán egy önéletrajz átfutására. Scheffield szerint azok, akik kevesebb mint tíz éve vannak a munkaerőpiacon, jobban teszik, ha egy oldalra szorítkoznak. Hajítsd ki az elcsépelt, leíró jellegű kifejezéseket („jó csapatjátékos” és „kiváló szervezői készségek”) olyan szövegekre, amikből kiderül, milyen eredményeket értél el.

A munkáltató azért vesz fel, hogy problémákat oldj meg. A legjobb indikátora annak, hogy te vagy számukra a megfelelő az, ha bemutatod, hogyan oldottad meg eddig mások problémáit.

Ahol csak lehet, használj számokat a teljesítményed dokumentálására (pl. „3 főből álló csapat vezetése”, „100 százalékos ügyfélmegtartás 2 év alatt”). Mivel sok vállalat automatizáltan szűri ki a nem megfelelő jelentkezőket, ellenőrizd, hogy az önéletrajzod tartalmazza-e a megfelelő kulcsszavakat (pl. „elemző” vagy „pénzügyi modellezés”). Kérd meg egy barátodat, hogy ő is nézze át az önéletrajzodat, hátha vannak benne gépelési vagy helyesírási hibák.

Suvickold át a Linkedin-profilodat…

Tüntess fel rajta olyan linkeket, amik bemutatják a munkákat. Írj összefoglalót a karrieredről, a lehető legtöbb kulcsszót beleszőve. Kérd meg a munkatársaidat, hogy írjanak rólad ajánlásokat. Növeld a kapcsolataid számát, jelölj be régebbi kollégákat. Maxold ki a „Tapasztalat” részt: írj tömör, de informatív leírásokat minden munkáról, amit valaha csináltál.

…és az egyéb online felületeidet is

Nézd át a Facebook-beállításaidat, hogy a leendő munkáltatóid ne lássák a posztjaidat, fotóidat. Tegyél rendet az asztalodon is, dobd ki a szerteszét heverő névjegykártyákat, írd be a számokat, emaileket a telefonodba vagy egy táblázatba.

Frissítsd fel a már meglévő tudásod

Kérd meg az iroda legígéretesebb tech-guruját, hogy adjon egy órát Excelből, iratkozz fel egy online kurzusra vagy kezdj blogba abból, amiben jó vagy.

Networking

Alakíts ki új kapcsolatokat a szervezeten belül, és azon kívül is. Csatlakozz alumni szervezetekhez, vagy heti egyszer ebédelj együtt vagy kávézz a kollégáiddal. Kapcsolatokat építeni és ápolni akkor a legérdemesebb, amikor éppen nem keresel aktívan munkát.

Nem mindenki szereti, ha csak azért környékezi meg őt valaki, mert az illető munkalehetőségek után szeretne érdeklődni.

Pókhálótlanítsd az időbeosztásodat!

Nézd át, miből áll egy átlagos heted, és szelektálj a valóban hasznos és az elhagyható feladatok között. Ha egyszerre három szervezetnél önkénteskedsz, válaszd ki azt, amelyik a legtöbbet jelenti számodra, és koncentrálj arra az egyre.

Oszd meg!