Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

job hunging job interview

7 jel, ami arra utal, hogy alábecsülöd magad a munkaerőpiacon

Sokszor előfordul, hogy a munkáltatók nem akarnak felvenni olyat, akiről úgy tűnik, túlképzett vagy a kisujjából is kirázná a rábízott feladatokat. Természetesen most nem az életkori diszkriminációról van szó, de gyakori, hogy egy adott cég nem vesz fel valaki olyat, akinek a karrierjében nem természetes lépés az adott munkakörre való jelentkezés.

Általában az alábbiak miatt nem:

 1. Félnek, hogy az új alkalmazott első alkalommal lecsap egy jobb álláslehetőségre.
 2. Attól is félnének, hogy hamar belefásulna az új munkába.
 3. Olyat szeretnének felvenni, akit ők maguk taníthatnak be.
 4. Megfélemlítő, ha valaki többet tud az adott területről, mint ők.

Természetes, hogy az ember fél attól, hogy soha nem talál munkát, vagy hogy elfogynak a tartalékai, de az ilyen gondolatok nem fogják megkönnyíteni a munkakeresés folyamatát, a görcsös akarás az állásinterjúkon is érezhető lesz. A legtöbb cég olyan alkalmazottat akar, aki majd’ meghal azért, hogy azt csinálhassa, amire felveszik, nem valaki olyat, aki csak azért kerülne be, mert már unja a munkakeresést. A megoldás tehát nem az, hogy elfogadjuk az első szembejövő lehetőséget, hanem hogy átgondoljuk, mit és miért akarunk csinálni, ha olyan pozíciókat célzunk, amik a lehető legtöbbet hozzák ki belőlünk.

A Forbes.com összeszedett 10 dolgot, ami arra utal, hogy túlságosan alábecsülöd magad a munkakeresés során, ezek közül válogattuk össze a legjobbakat:

 1. Ha az állásinterjú vagy a telefonos interjú során az önéletrajzodra nézve elismerően bólogatnak az addigi munkatapasztalatodat vizsgálva, majd rákérdeznek, hogy biztosan ezt a pozíciót akarod-e betölteni. Ha érződik, hogy szkeptikusak, ha nem tudják elképzelni az előttük ülő embert az adott pozíciót nemsokára betöltő új munkatársként, lehet, hogy nem jó irányban tapogatózol.
 2. Ha minden alkalommal, amikor elutasítanak, pár szóban áradoznak a széleskörű munkatapasztalatodról és a képességeidről, de úgy végződik a levél, hogy olyasvalakire vágynak, akinek a háttere közelebb áll az adott munkához.
 3. Ha az interjú során magyarázkodnod kell, miért teszel szívesen egy lépést visszafelé a karrieredben: azon fognak gondolkozni, hogy vajon miért nem találsz állást a saját szinteden.
 4. Ha az állásinterjú során minden kérdésre pontosan, precízen, átgondoltan és szakértői szemmel válaszolsz, vagy ha a telefonban gyakoriak a kínos csöndek, mert az interjúztató rájön, hogy talán többet tudsz az adott témáról, mint ő.  Minimum megdöbbenve, de inkább megfélemlítve érzi magát, ez a képesség viszont nem valami olyasmi, amit a legtöbb cég az új alkalmazottjában keresne.
 5. Legalább egyszer hallottad már, ahogy az interjúztató azt mondja: „Hűha, ennyi tapasztalattal az én munkámat is csinálhatnád!” És igaza is van.
 6. Ha a toborzás során rákérdeznek, hogy nem akarsz-e magasabb szintű pozíciót megcélozni.
 7. Ha álmatlan éjszakákon a szituáción rágódsz, és valahol tudod, hogy nem a megfelelő irányba tapogatózol.
Oszd meg!