Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

7 dolog, ami miatt sosem leszel sikeres. De mindegyiken változtathatsz

Nagyon sok olyan apró szokás van, ami visszafoghatja az embereket, úgy, hogy észre sem veszik. A Forbes.com összegyűjtött 7 okot, ami miatt nem leszel sikeres (de van lehetőséged a változtatásra).

1.    Túl sok időt töltesz a Facebookon.

Igen, tudjuk, hogy fent kell lenned a Facebookon, hogy az üzleted igazgasd, mindegyikünk így van ezzel. A probléma az, hogy valójában nem üzleti célból facebookozol, olyan posztokkal töltesz órákat, amik semmit nem változtatnak az életeden, csak folyik el az időd. Persze, ez nemcsak a Facebookra igaz, hanem minden közösségi oldalra (igen, az Instagramra is).

2.    Azt gondolod, keményen dolgozol. De nem.

Nagyon büszke lehetsz magadra, hogy egy nap 8-10 órát dolgozol. A probléma az, hogy a szünetek, mindenféle dolgok, amik elterelik a figyelmed, valójában nagyon nagy részét teszik ki a napodnak. Sokkal nagyobbat, mint gondolnád. Legközelebb mérd le pontosan, mennyi időd megy el ilyenekkel (erre már külön szoftverek vannak). Könnyű azt gondolni, hogy keményen dolgozol, de ha ezt egyszer leméred, ki fog derülni, hogy rengeteg időt töltesz mondjuk (feleslegesen) online.

És ha van egy álmod, a hétvégéd se a tévé előtt töltsd: kezdj el valamilyen szerelemprojekten dolgozni, vagy a személyes márkádon, vagy bármin, ami üzletileg előre vihet.

3. Nem vagy hatékony.

Tegyük fel, hogy követed, hogyan töltöd el az időd, és úgy tűnik, tényleg keményebben dolgozol, mint korábban. De még most is nagy esély van rá, hogy lehetsz még hatékonyabb. Ne többet, hanem okosabban dolgozz, arra is figyelj, mit csinálsz (amikor nem facebookozol..).

4.    Túl könnyen feladod.

Ez a nap már kárba ment? nem úgy mennek a dolgok, ahogy eltervezted? Nem vagy motivált, nem inspirál semmi? Üdv egy vállalkozó életében. Nehéz dolog, de az igazi vállalkozók a keményen dolgozás mellett nem is adják fel könnyen, folyamatosan próbálkoznak, előre néznek.

5.   Elképzelni sem tudod, mit jelenthet évek múlva, amit ma csinálsz.

Azok a feladatok, amiket egy-két nap alatt meg lehet csinálni, azonnal kifizetődnek, jó érzéssel töltenek el, emiatt függőséget is okozhatnak. De minden sikeres vállalkozó tudja, hogy ahhoz, hogy valami erőset és fenntarthatót hozzanak létre, most kell időt befektetniük, akkor is, ha az eredményekre akár éveket kell várni. Ha nem tudsz ezzel megbirkózni, nem gondolkozol eléggé hosszútávon. Pedig erre szükség van.

6.    Nem kockáztatsz.

Persze, érthető: biztosra menni sokkal könnyebb. Viszont nincs eredmény kockáztatás nélkül. Lehetséges, hogy néhány jó dolog történik veled kockázatvállalás nélkül, de milyen gyakran építenek egy üzletet tisztán szerencsére? Ha vállalkozó vagy, a kockázatvállalás része a munkaköri leírásodnak. Ne érezd magad rosszul a hibák miatt, a bukások részét jelentik az egésznek, tanulj belőlük.

7.    Nem ragadod meg a lehetőségeket.

Sőt. Ez az egész nemcsak arról szól, hogy nem kockáztatsz eleget. Az is baj, hogy az eléd kerülő lehetőségek kihasználása is nehéz. És nem azért, mert a lehetőségek együtt járnak a kockázatokkal. Egyszerűen viszonylag kevés dologra mondunk igent, pedig apróságok is nagy változásokat idézhetnek elő.

Oszd meg!