Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Christin Hume // Unsplash

6 tipp, hogy kitűnj az életrajzoddal

Egy felmérés szerint egy HR-es átlag 7,4 másodpercnyi figyelmet fordít egy önéletrajzra. Ez azt jelenti, hogy kevesebb, mint nyolc másodperced van megfogni őt. Íme pár tipp arra, hogyan. 

Az álláskeresők többsége a lehető legtöbb információt bele akarja sűríteni az életrajzába, amitől az írás elveszíti a fókuszát, rendezetlen és zsúfolt lesz. A HR-es mindig azt a részt keresi egy jelentkezésben, ahol megtalálja, hogy a jelentkező hogyan tudja kamatoztatni a tehetségét az adott pozícióban.

A Ladder munkaerőközvetítő-portál készített egy gyűjtést azokból az önéletrajzokból, amelyek elkapták a fonalat a HR-eseknél, és amit részleteiben is áttanulmányoztak. Ezek közül mindegyikben volt

  • egy rövid bekezdés a jelentkező személyes missziójáról a lap tetején,
  • címek, pontokba szedett listák és folyószöveg váltakozása, amitől áttekinthető lett,
  • valamint egy releváns kulcsszó, ami az önéletrajz egészén végigvonul.

A Forbes.com összeszedett hat tippet, amit követve kitűnhetsz a tömegből.

Legyen minden pofonegyszerű!

Ne szakmázz túlzottan, használj egyszerű, de okos szavakat, hogy mindenki első olvasásra megértse, amit írsz. Vizuális mankóként szedd pontokba a legfontosabb tulajdonságaidat, amik első körben érdeklik a munkáltatót, és semmiképp se vessz el a részletekben. Ettől nem fog kevesebbnek tűnni az önéletrajzod – épp ellenkezőleg, csak nagyobb figyelmet fordít a releváns pontokra. 

Fontos az is, hogy az elmúlt 5-10 évnél korábbról már senkit sem érdekel a tapasztalat. Ami ennél korábban volt, elég egy sorban megemlíteni, és ami még lényegesebb: ne ismételj.

Használd az álláshirdetésben használt szavakat!

Van, ahol az első körben beérkező életrajzokat már szoftverrel szűrik, ezek a szoftverek pedig kulcsszó alapján szortírozzák a hasznos és a felesleges papírkupacokat. Ezért mindenképp iktass be néhány fontos szót a munka leírásából, de persze csak akkor, ha tényleg rendelkezel azzal a tulajdonsággal vagy tapasztalattal. A legrosszabb, amit ilyen helyzetben tehetsz, hogy hazudsz – az interjún minden kiderül, de ha még ott sem, akkor a munkavégzéskor biztosan. 

Szabd az életrajzod ívét a pozícióhoz!

A felkészült álláskeresőknek több életrajza is van, attól függően használják őket, hogy épp melyik pozícióra jelentkeznek. Ha a háttered túl általános, még fontosabb, hogy keresd meg a legkisebb közös többszöröst közted és a pozíció között. Ha például egy fejlesztői állásra pályázol, minden nem fejlesztői tapasztalatot sorolj fel egy-egy szóban listaszerűen, míg a releváns fejlesztői munkákat fejtsd ki bővebben.

Helyezd a hangsúlyt a konkrét eredményekre, ne a tágabb felelősségi körökre

„Javítottam a cég munkavállaló-megtartási képességén” helyett: “45 százalékkal kisebb volt a fluktuáció a két évem alatt.” Ugyanebbe a kategóriába tartozik a munkaportfólió is, bármilyen konkrét munka, ami a kezed közül jött ki, legyen az írás, grafika vagy bármi más.

Kapcsolj magasabb fokozatra!

Tedd meg a plusz pár lépést a HR-es figyelméért, köss kapcsolatokat, és ha teheted, ne a mindenki általt használt fórumokon add le a jelentkezésedet. Ha egy ismerősöd két mondattal kísérve adja oda a döntéshozóknak az életrajzod, biztosan tiéd a figyelmük, hiszen egy kollégájuktól jött. Egy tanulmány szerint az ajánlással rendelkezők 50 százaléka kap interjúlehetőséget, míg az ajánlás nélkülieknél az esély csupán 3 százalék. A magasabb fokozat másik módja lehet az is, ha például videóönéletrajzot csinálsz.

Csatolj személyre szabott kísérőlevelet!

Ez mutatja az elkötelezettséged. Azt mondják, jobb esélyekkel indulsz, ha három pozícióra jelentkezel, de csatolsz kísérőlevelet, mint ha százra levél nélkül. A jó kísérőlevél legyen átgondolt, fejtse ki a munka szempontjából releváns önéetrajzi pontokat! És persze ne rólad szóljon, hanem arról, miért akarsz feltétlenül abban a pozícióban dolgozni, miért passzolsz jól a cégbe és mi az a tudásod, amit a cég javára fordíthatsz. Add meg az elérhetőségeid a kísérőlevélben is, majd a végén köszönd meg az időt, amit rád fordítottak!

Fotó: Christin Hume // Unsplash

Oszd meg!

"Én azt a definíciót szeretem, hogy ott kezdődik a big data, ahol az adatmennyiség elkezd problémává válni."