Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

6 tipp, amivel te irányíthatsz – anélkül, hogy megszólaltál volna

Ha van hol beszélned, lehetőséged van rá, hogy parancsolj is a szobában. Vezető lehetsz még akkor is, amikor nem is beszélsz. A Forbes.com összeszedett hat tanácsot a nem verbális kommunikációról, ami segíthet ebben.

1. Vedd észre az embereket, amikor érkezel és távozol

Ne ülj egyből a helyedre. Figyelj az emberekre az értekezlet elején és a végén is. Hajtsd meg a fejed. Integess feléjük. Mosolyogj. Amikor az emberek érzik, hogy felismerik őket, fontosnak érzik magukat. Egyszerű dolog, amivel elismerést szerezhetsz magadnak. És ha te észreveszel másokat, ők is észre fognak venni téged.

2. Figyelj rá, hova ülsz

Ha a megbeszélés asztal körül van, ülj oda. Szállj be a játékba. Ne ülj ki oldalra. Ha azt gondolod, hogy kevesebb értéket tudsz hozzáadni a megbeszéléshez, mint mások, akik megjelentek, azt fogják gondolni, nem vagy fontos. Higgy abban, hogy fontos vagy, akkor mások is így tesznek majd.

Ha a székek sorokban vannak rendezve, ülj előre, de ne a legelső sorba. Ha a legelső sorba ülsz, mindenki láthat, de ez még nem elég. Az is kell, hogy te is láss másokat. Ha messze vagy az emberektől, nehezen kapcsolódnak ahhoz, amit mondasz. A jó vezetőnek meg kell találni az egyensúlyt a láthatóság és mások felügyelete között.

3. Nézz az előadó szemébe

Kerüld el a megbeszélés alatt, hogy körbenézegetsz a szobában. Ne nézz a telefonodra, ne jegyzetelj túl sokat. Emeld fel a fejed. Nézz az előadó, de csak lazán. Ne bámuld, csak tudasd, hogy figyelsz, érdekel, amit mond.

Minél inkább azt érzik az emberek, hogy meghallgatták őket, annál jobban fognak figyelni, amikor te beszélsz. Ráadásul, ha figyelsz az előadóra, jobb kérdéseket tehetsz fel, jobban képbe kerülsz.

4. Ne idegeskedj

Az ideges mozdulatok, például a lábad rázása vagy a tollad pörgetése zavarják a többieket. Ne kockáztasd, hogy az emberek ezekről a dolgokról emlékezzenek rád.

5. Vegyél fel nyitott testtartást

Ne félj attól, hogy elfoglalj némi helyet. Tartsd nyitva a karjaid, nem összefűzve. Pihentesd a karjaid válltávolságra az asztaltól. Ne kulcsold össze a térdeid. Ne próbálj kisebbnek látszani. Engedd, hogy lássanak, használd a testbeszéded, hogy kommunikáld a magabiztosságod.

6. Dőlj be

Kicsit dőlj a beszélő felé. Ez egy olyan nonverbális eszköz, amitől a másik tudja, hogy figyelsz rá, és érdekel, amit mond. Mások is bedőlnek majd kicsit, hogy jobban figyeljenek rád.

Összegzésként: a szoba irányítása nem a hatalomgyakorlásról szól. A jó vezetők figyelnek másokra, fókuszálnak és kölcsönös kapcsolatokat építenek ki. Figyelj erre.

Oszd meg!