Legyél jobb!

5 végzetes hiba, amivel tönkreteheted a karriered

Forbes
2020. március 04. 4 perc olvasás

Karriert építeni nem könnyű, főleg manapság, amikor minden változik. Gyakran futunk bele olyan általános hibákba, amiknek hosszú távon súlyosan károsíthatják az előremenetelünket. Mik ezek a hibák? Az amerikai Forbes összeszedte az öt legnagyobb bakit.

1. Csak a fizetés alapján dönteni

Az egyik leggyakoribb karrierhiba, mikor valaki csak a térítéseket veszi figyelembe. Márpedig munkahelyváltáskor ez csak egy a sok tényező közül. Nem csak az számít egy munkahelyen, hogy mennyit keres az ember, hanem hogy van-e előrelépési lehetősége. Utóbbi nélkül zsákutcába jutunk, ami nem feltétlenül éri meg a jobb fizetést. A fizetési fókusz csőlátást eredményezhet, ami megnehezíti az objektív döntéshozatalt. Gondolj bele: bár mindenki szeretne több pénzt keresni, de ez még nem feltétlen jelent mondjuk jobb környezetet is. Hiába keresed magad degeszre, ha közben egy ablaktalan konténerben termeled a GDP-t.

2. Nem ismerni a saját értékeidet

Másik gyakori hiba, amikor valaki egyszerűen lefitymálja a saját értékét. Nemcsak dolgozók, hanem üzletemberek is hajlamosak erre. A munkaerőpiacon elsősorban az határozza meg, mennyit érsz, hogy milyen képességek, tudás és tapasztalat birtokában vagy. Ezekkel tisztában kell lenni, mert ha nem ismered a benned rejlő lehetőségek értékét, nem tudsz versenyre kelni a többiekkel. Mindig tartsd számon az eredményeidet!

És ami még fontosabb, sose elégedj meg kevesebbel, mint amennyi kijár. Mármint, ha te magad sem törődsz az értékeiddel, más miért tenné?

3. Azt hinni, hogy a karrierutad mindörökké lineáris marad

Régen, ha valaki dolgozni kezdett egy állásban, akkor számíthatott rá, hogy arról az útról megy majd nyugdíjba, amire ifjúkorában rálépett. Elment egy céghez, dolgozott ott 30 évet, közben megjárta a szamárlétrát, aztán elment nyugdíjba. Csakhogy manapság a munkaerőpiac állandóan változik, ezzel együtt pedig a szerteágazó karrierút vált normává. A karriert nem cégek határozzák meg, ennek megfelelően pedig az egyénnek is nagyobb a felelőssége abban, hogyan alakul a sorsa, mint hajdanán.

4. Elkényelmesedni

Könnyű belefásulni a taposómalomba, aztán éveken át sodródni, mialatt nem igazán történik vele semmi. Elvagy a melóban, kívülről fújod a felelősségi köreid, egész jól keresel, és mire észbe kapsz, három, öt vagy akár tíz év is eltelik így. Manapság viszont szükséges, hogy kezedbe vedd a sorsodat. Korunk karrierstruktúrájában kiemelt helyen szerepel az önképzés és az, hogy magadtól gyűjts össze minél több hasznos készséget. Ez egyben azt is könnyebbé teszi, hogy mint erőforrás gondolj magadra és tudd, miért érsz sokat egy cégnek.

Listázd a tapasztalataid, tehetséged és készségeid, hogy erősíthesd vele az énmárkádat!

5. Figyelmen kívül hagyni az ösztöneid

Állásinterjúra mész, és egyszer csak hallod a fejedben azt a kis hangot, ami azt mondja: „ez így nincs rendben”. Sokan figyelmen kívül hagyják ezt a hangocskát, és ez baj. A karrierdöntés nemcsak észérvek szerint működik, hanem intuícióra is szükség van a jó döntés meghozatalához. Lista szerint mérlegelve kihagyod a megérzéseid az egyenletből, márpedig új állás után nézni olyan döntés, ami az egész életedre kihatással lehet.

Na már most, ha egyéb helyzetben hallgatsz az ösztöneidre, akkor álláskeresésnél és munkahelyváltásnál miért ne tennéd?

De ne higgy nekünk: a Harvard és a New Jersey Institute of Technology is foglalkozott a kérdéssel, és kiderült, hogy a sikeres menedzserek 80 százalékban az ösztönüket tartják a sikerük kulcsának.

Kép: Christina @ wocintechchat.com // Unsplash