Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 tipp: így építsd a kapcsolati hálódat anélkül, hogy kimozdulnál

Elcsépelt, de még mindig igaz, hogy az idő mindannyiunk számára a legnagyobb kincs. Nem érdemes utazással, készülődéssel, szervezéssel vagy semmitmondó találkozókkal, eseményekkel és konferenciákkal vesztegetni, főleg manapság, a net és a social media korában. Az amerikai Forbes hozott 5 tippet arra, hogyan növeld a kapcsolati tőkédet anélkül, hogy kimozdulnál az otthonodból.

1. Kérd, hogy mutassanak be!

Ha tudod, mire van szükséged, nyúlj oda érte! Koncentrálj a lényegre, légy specifikus, kérd ismerősedet például így: „Bemutatkozási lehetőségeket keresek a …. körökben, mert szerintem segíteni tudnék… / Szeretnék érdeklődni ….”
Ezt posztolhatod a Facebookodra, a LinkedIn-oldalara, zárt közösségi médiás csoportokba, elküldheted egy targetált e-mailben, de egy-egy központi személynek magánüzenetben is. Persze, ha mondjuk egy milliárdos közelébe akarsz így férkőzni, akkor nem a nyilvános posztolást érdemes választanod, azok inkább olyan esetekben működhetnek, ha például a catering- vagy gasztrokörökben szeretnél barátkozni.

2. Fektesd a pénzed közösségi médiába!

Kapcsolatépítési stratégia szempontjából a közösségi médiának két nagy előnye van: 1. könnyű általa kapcsolatban maradni és 2. könnyű általa új ismeretségeket szerezni. Íme, két ötlet mindkettőhöz:

Akárkivel ismerkedsz meg online, jelöld be ismerősnek. Rajtad áll, hogy különválasztod-e a magán- és az üzleti profilodat, de a mi tippünk az, hogy ne tedd.

A legjobb üzleti kapcsolatok a barátságból indulnak ki, vagy idővel barátsággá (is) válnak.

Ne légy szégyenlős bejelölni az általad fontosnak vélt embereket, és lájkolni, kommentelni a posztjaikat, vagy időnként üzenni nekik. Plusz pontokat szerezhetsz, ha egy-egy posztjukra privát üzenetben, részletesen és okosan reagálsz.

Lépj be zárt Facebook- és Linkedin-csoportokba! Persze csak relevánsakba, amelynek tagjaival szerinted érdemes ismerkedned. Olyan közösségeket keress, ahol mentorokat, partnereket, hivatkozható ismeretségeket és tanácsokat szerezhetsz. Légy ott aktív és nagylelkű: amennyit adsz, annyit kapni is fogsz.

Működj együtt! Oszd meg rendszeresen, hogy éppen min dolgozol, ajánld fel a segítségedet, és ha úgy adódik, ne félj segítséget kérni.

3. Állítsd a saját oldalara a technológiát!

Habár semmi sem pótolhatja a személyesen együtt eltöltött időt, a technológia ma már elég közel visz az érzéshez a virtuális térben is. Ha még soha nem találkoztál azzal, akivel épp kapcsolatot próbálsz építeni, ajánld fel neki a videóhívás vagy legalább a telefonhívás lehetőségét. Később is küldhetsz hangüzenetet szövegek helyett.

Kevés az időd és a pénzed ahhoz, hogy konferenciákra mászkálj? Keress online konferenciákat, akár ingyeneseket is!

4. Lásd őket vendégül!

Ha előnyben részesíted a személyes találkozást, invitáld meg kiszemeltjeidet magadhoz. Hívd meg egy kávéra, egy ebédre, vagy szervezz koktélpartit. Utóbbinak számos előnye lehet, az egymással való ismerkedésen túl a plusz egy fők is számos jó kapcsolatot jelenthetnek.

5. Töltsd be a réseket!

Mindannyinknak vannak 5-10 perces lyukak az időbeosztásában. Használd ezeket arra, hogy a már meglévő kapcsolataidat felfrissíted, üzeneteket küldesz vagy telefonálsz egyet. Meglátod, gyakran lesz ezek vége egy új ötlet, lehetőség vagy kapcsolat.

Ne felejtsd el: az emberek szeretik azt érezni, hogy számítanak. Az apró gesztusaidat is így értékelik majd, és így aztán emlékezni fognak rád, amikor majd erre szükséged lesz.

Oszd meg!