Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

5 tipp: így építsd a kapcsolati hálódat anélkül, hogy kimozdulnál

Elcsépelt, de még mindig igaz, hogy az idő mindannyiunk számára a legnagyobb kincs. Nem érdemes utazással, készülődéssel, szervezéssel vagy semmitmondó találkozókkal, eseményekkel és konferenciákkal vesztegetni, főleg manapság, a net és a social media korában. Az amerikai Forbes hozott 5 tippet arra, hogyan növeld a kapcsolati tőkédet anélkül, hogy kimozdulnál az otthonodból.

1. Kérd, hogy mutassanak be!

Ha tudod, mire van szükséged, nyúlj oda érte! Koncentrálj a lényegre, légy specifikus, kérd ismerősedet például így: „Bemutatkozási lehetőségeket keresek a …. körökben, mert szerintem segíteni tudnék… / Szeretnék érdeklődni ….”
Ezt posztolhatod a Facebookodra, a LinkedIn-oldalara, zárt közösségi médiás csoportokba, elküldheted egy targetált e-mailben, de egy-egy központi személynek magánüzenetben is. Persze, ha mondjuk egy milliárdos közelébe akarsz így férkőzni, akkor nem a nyilvános posztolást érdemes választanod, azok inkább olyan esetekben működhetnek, ha például a catering- vagy gasztrokörökben szeretnél barátkozni.

2. Fektesd a pénzed közösségi médiába!

Kapcsolatépítési stratégia szempontjából a közösségi médiának két nagy előnye van: 1. könnyű általa kapcsolatban maradni és 2. könnyű általa új ismeretségeket szerezni. Íme, két ötlet mindkettőhöz:

Akárkivel ismerkedsz meg online, jelöld be ismerősnek. Rajtad áll, hogy különválasztod-e a magán- és az üzleti profilodat, de a mi tippünk az, hogy ne tedd.

A legjobb üzleti kapcsolatok a barátságból indulnak ki, vagy idővel barátsággá (is) válnak.

Ne légy szégyenlős bejelölni az általad fontosnak vélt embereket, és lájkolni, kommentelni a posztjaikat, vagy időnként üzenni nekik. Plusz pontokat szerezhetsz, ha egy-egy posztjukra privát üzenetben, részletesen és okosan reagálsz.

Lépj be zárt Facebook- és Linkedin-csoportokba! Persze csak relevánsakba, amelynek tagjaival szerinted érdemes ismerkedned. Olyan közösségeket keress, ahol mentorokat, partnereket, hivatkozható ismeretségeket és tanácsokat szerezhetsz. Légy ott aktív és nagylelkű: amennyit adsz, annyit kapni is fogsz.

Működj együtt! Oszd meg rendszeresen, hogy éppen min dolgozol, ajánld fel a segítségedet, és ha úgy adódik, ne félj segítséget kérni.

3. Állítsd a saját oldalara a technológiát!

Habár semmi sem pótolhatja a személyesen együtt eltöltött időt, a technológia ma már elég közel visz az érzéshez a virtuális térben is. Ha még soha nem találkoztál azzal, akivel épp kapcsolatot próbálsz építeni, ajánld fel neki a videóhívás vagy legalább a telefonhívás lehetőségét. Később is küldhetsz hangüzenetet szövegek helyett.

Kevés az időd és a pénzed ahhoz, hogy konferenciákra mászkálj? Keress online konferenciákat, akár ingyeneseket is!

4. Lásd őket vendégül!

Ha előnyben részesíted a személyes találkozást, invitáld meg kiszemeltjeidet magadhoz. Hívd meg egy kávéra, egy ebédre, vagy szervezz koktélpartit. Utóbbinak számos előnye lehet, az egymással való ismerkedésen túl a plusz egy fők is számos jó kapcsolatot jelenthetnek.

5. Töltsd be a réseket!

Mindannyinknak vannak 5-10 perces lyukak az időbeosztásában. Használd ezeket arra, hogy a már meglévő kapcsolataidat felfrissíted, üzeneteket küldesz vagy telefonálsz egyet. Meglátod, gyakran lesz ezek vége egy új ötlet, lehetőség vagy kapcsolat.

Ne felejtsd el: az emberek szeretik azt érezni, hogy számítanak. Az apró gesztusaidat is így értékelik majd, és így aztán emlékezni fognak rád, amikor majd erre szükséged lesz.

 

"A felnőtt horgászok többsége totál analfabéta. Egy átlaghorgász nagyjából 3 ezreléket tud a horgászatról, én talán 3 százalékot."

Bodrogai Ferenc, a Forest Papír alapítója