Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 tipp, hogyan őrizd meg a józan eszed karantén idején

Először azt gondoltad, hogy legalább több énidőd lesz és végre kiolvashatod a régóta halasztgatott könyveid, de az online megbeszélésedbe beleugat a kutya, a gyerek nem tudja megcsinálni a matek háziját, és közben a környezetedben élők pánikérzetét is próbálod enyhíteni? Az amerikai Forbes összeszedett öt tippet, hogy ne váljon a házi karantén egy disztópiás rémálommá.

1. Limitáld a hírfogyasztást!

Fontos tájékozódni, de ha egész nap csak koronavírusos híreket olvasol, akkor egy idő után semmi másra nem lesz jó az egész, mint hogy még többet stresszelj és pánikolj a helyzet miatt. Érdemes meghatározni egy limitet, hogy naponta hányszor hány hírt olvasol el, például, hogy reggel és este nézel rá az aktualitásokra.

2. Menj ki a levegőre!

A kijárási korlátozás nem azt jelenti, hogy egész nap otthon kell ülnöd a négy fal között. Ilyenkor a mozgás még fontosabb a testnek és az elmének is. Menj el sétálni, (amíg még lehet), de közben tarts távolságot!

3. Alakítsd ki a napi rutinodat!

Nem állt meg az élet, csak más lett. Oszd fel a napodat munka-, ebéd-, szabad-, én-, és sportidődre. Minél inkább tudod magad tartani a napirendedhez, annál jobb lesz a mentális és a fizikai egészséged is.

4. Fogadd el, hogy „ez az új normális”!

Még nem tudjuk, mikor, de el fog jönni az a nap, amikor újra vissza tudunk menni dolgozni, együtt kávézhatunk a kollégáinkkal az irodában, és a gyerekek is visszatérnek az iskolákba, de addig ez a bezárt életmód vár ránk. A helyzeten való sajnálkozás helyett próbáld meg benne megtalálni a pozitívumokat: használhatod ezt az időt arra, hogy újraértékeld az életed és azt, mit szeretnél valójában elérni, több időt tölthetsz a gyerekeiddel és gyors üzenetváltások helyett áttérhetsz a hosszabb telefonbeszélgetésekre.

5. Legyél magadhoz türelmes!

Senki nem várja tőled, hogy tökéletes munkatárs és szülő legyél, csak mert többet vagy otthon. Tegyél meg minden tőled telhetőt, de ne azt várd, hogy ez lesz életed legproduktívabb időszaka.

Kép: Hessam Nabavi // Unspalsh

 

"Különös szervezetem van. Nem emlékszem rá, hogy munka közben valaha is elfáradtam volna, csak a semmittevés merít ki végképp."