Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Croissant / Unsplash

5 tipp, hogy könnyebb legyen a visszatérés az irodába

Lassan mindenki kezd visszaszivárogni az irodákba, de amilyen nehéz volt rászokni a home office-ra, most olyan nehéz lehet a visszatérés is.

A sokat mantrázott munka-magánélet egyensúlyt soha nem lehet tökéletesre fejleszteni. Mindig lesznek olyan időszakok, amikor a munkád igényel több energiát, máskor a családod.  

Az amerikai Forbes összegyűjtött öt stratégiát, hogy könnyebb legyen az átmenet az otthoni munkavégzés és az irodába való visszatérés között:

1. Gondold át és rendszerezd az előtted álló feladatokat!

Az otthoni munkavégzés a rengeteg előnye mellett bizonyos feladatok elvégzésére egyszerűen alkalmatlan. Gondold át, hogy mikor hatékonyabb otthon maradni és mikor célszerűbb bemenni! Például, az elmélyült szellemi munka jobban mehet otthon, de azokhoz a projektekhez, amikhez együttműködés, interakció, közös gondolkodás szükséges, érdemes bemenni az élő találkozás élményéért és hatékonyságáért.

2. Húzd meg a határaidat!

Kérd meg a családodat, hogy tartsák tiszteletben a munkaidődet! Amíg a home office-ban két értekezlet között ránéztél az ebédre, segítettél a gyereknek a háziban, és bármikor odaléphettek hozzád egy gyors kérdésre, addig az irodába visszatérve érdemes újra bevezetni ezeknek a különválasztását. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne vedd fel munkaidőben a telefont, hanem hogy szabj néhány határt az irodából való kapcsolattartásnak.

3. Alakíts ki egy napi rutint!

A karantén és a home office idején is ez volt az a tanács, ami szinte mindenhol feltűnt. Még mindig aktuális. Ha beiktatsz egy apró szokást munka utánra, az segíthet áthangolódni az otthoni létre. Ez lehet egy forró zuhany vagy egy rövid edzés is, amikor hazaérsz.

4. Légy hálás!

Gondold át és rendszerezd mindazt, amit az elmúlt időszak alatt tanultál, ami nehézséget okozott, és ami megkönnyítette az életed.

Sokkal könnyebb lesz újra bemenni az irodába, ha feleleveníted az előnyeit, amik a home office alatt hiányoztak. Ez lehet például a személyes kapcsolattartás vagy a fókuszált, munkára kialakított tér.

5. Újítsd meg a munkahelyi barátságokat!

A jó munkahelyi kapcsolatok megléte az egyik legfőbb ok, amiért valaki hosszabb ideig a munkahelyén marad. A home office alatt azonban elmaradtak a közös programok, kávézások, ebédek. Ideje ezeket pótolni! Sokkal jobban fogod magad érezni az irodában egy összetartó közösségben, aminek a kialakításáért te is tehetsz.

Fotó: Croissant / Unsplash

 

Negyven éves voltam, volt a kezemben néhány millió, és úgy gondoltam, mikor, ha nem most.