Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 tipp, hogy akkor is ki tudj állni magadért, ha nem vagy jó ebben

Magadról beszélni kényelmetlen, nehéz lehet. Talán introvertált vagy és nem szereted, ha rád figyelnek, vagy éppen nő vagy, akiknél az a társadalmi elvárás, hogy másokra figyeljenek, ne magukra. Viszont, ha szeretnél előrelépni a karrieredben, muszáj lesz kiállnod magadért. Avery Blank, a Forbes.com újságírója összeszedett öt tippet, amivel segíthetsz magadon.

1. Gondolj rá érdek-képviseletként – ahol magad képviseled

Amikor az emberek saját maguk reklámozásáról gondolkodnak, olyan emberekre gondolnak, akik olyan dolgokat csinálnak vagy mondanak, amitől mások azt gondolják, fontosak. Mintha önkiszolgálásról lenne szó – ez megnehezíti a nők dolgát, akiktől a társadalom azt várja, hogy csapatjátékosok legyenek.

Ezért ne önreklámként gondolj erre az egészre, hanem önérdek-képviseletként. Az, hogy képviselni tudod a saját érdekeid, azt jelenti, hogy ki tudsz állni magadért, képes vagy döntéseket hozni az életedről, és információkat szerezni, amelyek szükségesek a céljaid eléréséhez. Kérdezd meg magadtól, mire van szükséged, hogy előrelépj a karrieredben.

2. Gyakorolj veszélytelen helyzetekben

Nem mindig könnyű kiállni magadért. Gyakorolj, hogy sokkal könnyedebben menjen. Ha pizzériában lenne 10 százalékos kuponod, de otthon hagytad, azért kérd el az akciót. Vagy ha az internetszolgáltatóhoz telefonáltál, és nem vagyunk elégedettek a válasszal, kérjük a menedzsert. Te vagy a fogyasztó, kérd, amit szeretnél, szokd meg, hogy olyannal beszélsz, akinek hatalma van. Mindennap próbálkozz, alacsony kockázatú helyzetekben.

3. Írd le az eredményeid, hogy lásd őket

Amikor magadról beszélsz, támogasd meg bizonyítékokkal. Írd le a sikereidet. Listázd azokat a dolgokat, amikre büszke vagy, amik hatással voltak valamire vagy valakire, amik hozzájárultak a céged sikeréhez. Ha az erőfeszítéseiddel pénzt csináltatok, pénzt vagy időt takarítottatok meg, írd fel. Emlékeztesd magad ezekre a dolgokra, hogy aztán másoknak is tudd kommunikálni.

4. Vegyél fel megfelelő testtartást

Az önérdek-képviselethez magabiztosság kell, és a testtartásod befolyásolhatja, hogy érzed magad. Amy Cuddy kutatása szerint a “hatalmi póz” segíthet legjobban. Mielőtt fontos megbeszélésre mész, húzd ki magad, és tedd a kezed a csípődre. Ettől sokkal erősebbnek érezheted magad, és jobban megküzdesz nehéz helyzetekkel.

5. Azonosítsd a hasznot és mondj igazat

Ha el akarsz menni egy tréningre, ahol a vezetői képességeidet fejlesztik, beszélj a menedzsereddel, hogy a többiekkel is megosztanád az ott tanultakat, így mindenki jól jár, mindenkinek hasznos lehet, amire készülsz. Vagy, ha fizetésemelést akarsz, mondd, hogy ettől boldogabb, stabilabb, hatékonyabb leszel, ami nemcsak neked, hanem a csapatodnak is jó.

És mondd el az igazságot is. Ha nyersz egy díjat, mondd el az embereknek. Ne kicsinyítsd az eredményeidet. Nem fognak tudni róluk, ha nem mondod el őket. Ha több lehetőséget szeretnél, muszáj lesz, hogy tudjanak róla.

Oszd meg!