Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 tipp, ami növeli az önbizalmad, ha nincs elég tapasztalatod

Ha éppen most kezded el a karriered, vagy átmész egy másik területre, úgy érezheted, hogy nincs elég tapasztalatod, gyakorlatod. Akár imposztornak is érezheted magad. Valójában viszont sokkal több gyakorlatod lehet, mint amire első körben gondolnál. A Forbes.com szakértője, Avery Blank összeszedett öt tippet, ami segíthet ilyenkor.

 

1. Ugyanúgy értékeld a nem fizetett tapasztalatod, mint amiért fizettek

Bár már Magyarországon is bevezették a diákoknak a kötelező önkénteskedést, Amerikában sokkal nagyobb hagyománya van ennek. Viszont, ha te is segítettél valakiknek valamiben, nyugodtan használd fel az ott szerzett tapasztalataidat is. Az önéletrajzban is meg lehet találni a megfelelő helyet ezeknek, ha pedig beszélgetsz róla, ne arra fókuszálj, hogy nem kaptál érte pénzt, hanem hogy mit tanultál belőle.

2. Az oktatásod is tapasztalatként kezeld

Az oktatásod – jó esetben – gyakorlati és elméleti tudást ad. Az oktatás megtanítja, hogyan gondolkozz, ami az alapja annak, amire szükséged lesz, hogy szakértelmet építs és gyakorlatot szerezz.

Az osztályteremre pedig munkaként is lehet tekinteni. Van valaki, akinek jelentened kell (egy oktató) és kollégák (a hallgatótársaid). Ez a te lehetőséged, hogy megtapasztald, milyen más emberekkel dolgozni, ami sokkal nehezebb lehet, mint a munka

3. Azonosítsd a felhasználható készségeidet

Ha átmennél valamilyen másik területre, iparágra, arra koncentrálj mid van, ne arra, mid nincs. Koncentrálj azokra a készségekre, amiket fel tudsz használni az új területen is.

Az ilyen készségek azonosításához írd le, amikre képes vagy, aztán gondolj rájuk sokkal szélesebben. Ezek a készségek lehet hogy beleférnek nagyobb kategóriába, mondjuk kommunikációs, személyközi, projektmenedzseri – ezek minden munkahelyen jól jönnek.

4. Tényleg életed végéig tanulj

Lehetetlen mindent tudni, teljesen mindegy, mennyire vagy okos, vagy hány éve vagy adott területen. Minden lehetőséghez szükség van arra, hogy tanuljunk valami újat. Körülötted mindenki folyamatosan tanul. Vedd rá magad az élethosszig tartó tanulásra.

5. Kívülállónak lenni jó

Előnyöd van abból, hogy kívülálló, új vagy valamiben. Más keretet használsz, máshogy látod a dolgokat, mint azok, akik már régóta vannak adott területen. Az új perspektívából jövő egyedülálló tudásod értékes lehet, ami inspirálhatja az innovációt.

Összefoglalva: ne próbáld meg megváltoztatni, aki vagy, amilyen oktatást kaptál – hanem használj fel mindent, amid van. Van tapasztalatod, ez az öt pont pedig segíthet abban, hogy kihasználd.

Oszd meg!