Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 tévhit a munkahelyváltásról, ami 10 éve igaz volt, de ma már nem

Anyukáktól főnökökig mindenki előszeretettel ad tanácsot, mikor munkahelyváltáson gondolkozunk. Ilyenkor gyakran elhangoznak olyan mondatok, amelyek relevanciája jócskán megcsappant az elmúlt évek változó munkaerőpiac-trendjei miatt. Mutatunk öt klasszikust, ami gyakran elhangzik, de ma már nyugodtan figyelmen kívül hagyhatod.

Az egyik legfontosabb változás a hatalmi viszonyok megváltozása a munkáltató és a pályázó között történt. Bár régiónként és piaconként változik, de általánosan elmondható, hogy jóval több mozgástere van annak, aki jelentkezik a pozícióra. Ez nem jelenti azt, hogy te fogod a kormányt, de azt igen, hogy nem kell vakon a rangidősök tanácsaira hallgatnod. A Harvard Business Review szakértői összeszedtek még öt bölcsességet, ami fölött eljárt az idő.

1. Ne mondd el a főnöködnek, hogy munkát keresel

Logikusnak tűnhet, hogy előbb akarod bebiztosítani magad, mint hogy otthagyd a munkahelyed, de ma már létezik elegánsabb megoldás. Régen szinte árulónak számított az, aki munkahelyet váltott, de ma már a cégek felismerték, hogy jobb békében elválni. A közösségi médiával pillanatok alatt kelthető rossz hírük, amit nem akarnak, ezért törekedni fognak arra, hogy kölcsönös tiszteletben vessetek véget a közös munkának. Sőt, egyre nagyobb trend nyitva hagyni az ajtót az értékes kollégák előtt, ha egyszer vissza akarnak térni.

Van egy másik ok is arra, hogy bejelentsd, ha nézelődsz: adj esélyt a főnöködnek, hogy megtartson. Ha értékes munkaerő vagy, könnyen lehet, hogy olyan ellenajánlatot, amin elgondolkodsz, gondolj bele, ilyenkor nekik is új ember után kell nézniük, betanítani, integrálni a csapatukba és lehet, hogy ezt a terhet nem szeretnék magukra venni, inkább megpróbálnak megtartani téged.

2. Legalább két évig maradj egy munkahelyen, nem néz ki jól, ha gyakran váltasz

Ez talán a leggyakoribb tanács, de egyáltalán nem igaz. Először is, nem reális. Ma már egyre gyakoribbak az olyan helyzetek, ahol munkahelyet kell váltanod, nincs más megoldás. A költözések, pályaváltások, szélesebb munkaportfóliók részei az életünknek, így nem csoda, hogy egy felmérés szerint ma már a munkavállalók 32 százaléka számít hektikus munkahelyváltásokra. Az Y generáció tagjaira ez különösen jellemző, akik egyre nagyobb százalékát teszik ki a munkaerőpiacnak, így ez a jelenség egyszerűen a mi és a cégek életének is része lett.

3. Csak azután mondj fel, hogy a főnököd tett egy ellenajánlatot

Az egyes ponthoz kapcsolódva, ma már bevett szokás megpróbálni megtartani egy jó munkaerőt, kifejezetten olyan pozíciókban, amire különleges tréning szükséges vagy nagyon magas szakképesítés. Ezek az ellenajánlatok többnyire körbeudvarlással, fizetésemeléssel, engedményekkel járhatnak. A cikk szakértőinek tapasztalatai alapján azonban ezek az ellenajánlatok általában mindkét félnek rosszat tesznek hosszú távon, erre két okot találtak. Az egyik, hogy az a probléma vagy terv, ami miatt elkezdtél új munka után nézelődni, ugyanúgy jelen van, és nem szabad, hogy egy jónak tűnő ellenajánlat elcsábítson. A második, hogy még ha kimondatlanul is, de lehet, hogy csorbult közöttetek a bizalom, így lehet, hogy a jövőben nem tudja majd figyelmen kívül hagyni, hogy egyszer már el akartál menni a cégtől.

4. Soha ne mozdulj vízszintesen, csak fölfelé

Ez akkor volt igaz, amikor a munkahelyeken erősebben jelen volt a szamárlétra, ez ma már nincs így. Nem különíthetők el olyan élesen a kategóriák, ezért könnyen lehet, hogy hasznos egy hasonló pozícióra váltanod, ha a közeg, a feladat, a csapat más.

5. Mindig a következő munkádat kell keresned

Nem, a boldogságot és elégedettséget kell mindig keresned. Ideális esetben sosem kéne újat keresned, mert azt csinálod, amit szeretnél. Az egyik szakértő egyenesen Csíkszentmihályi Mihály flow-elméletét hozza fel példának, amire törekednünk kell. Ha flowban vagyunk, maximum produktivitással dolgozunk, míg az agyunk minimális erőforrást használ. Elvész az időérzék és a legjobb formánkat hozzuk. Ha ezt megtaláltad, felesleges magad mögött hagyni. A megfelelő munka megtalálása csak egy dolog, attól még új dolgokat tanulni és felfedezni ugyanolyan fontos, de ezt nem kizárólag egy új munkakörben fogod megtalálni.

Borítókép: Unsplash

Oszd meg!