Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 stratégia, amivel bizonytalan időkben is megőrizheted a munkád és a főnököd bizalmát

Az, hogy jól végzed a munkád, csak a siker egyik fele. A másik az, hogy ezt mások számára is láthatóvá tedd.

Ha olyan cégben dolgozol, ami a mostani veszélyhelyzetben is meg tudja őrizni a hatékonyságát, akkor is érdemes a vezetőd számára minél láthatóbbá tenni a cég számára hozott eredményeidet. Ha ennek az egésznek vége lesz, ezzel hosszútávon is megalapozhatod a szervezetben betöltött szereped. Ezért az amerikai Forbes összeszedett öt tippet, hogyan.

1. Számszerűsíts mindent!  

Első ránézésre nem biztos, hogy meg tudod mondani, hogyan járul hozzá a munkád a vállalat jövedelmezőségéhez, de minden eredmény számszerűsíthető. Ahhoz, hogy könnyebb legyen kiszámolni a hasznosságod, tedd fel magadnak a kérdést: „Mi történne, ha holnaptól nem csinálnál semmit?” Így könnyebben meg tudod fogalmazni, hogy valójában milyen értékes szereped van, majd számszerűsíts minden eredményedet az elvégzett napi feladataidtól kezdve a projektekig, amelyek sikerességéhez hozzájárulsz.

2. Alakítsd ki a láthatósági stratégiádat!

Home office idején szükséged van egy tervre annak biztosítására, hogy mások is tudják, min dolgozol épp. Vezesd minden elvégzett feladatodat: az általad felügyelt projekteket, a szerzett ügyfeleket, a találkozókat, amelyeken részt vettél, a megoldott problémákat és az új ötleteidet.

És ezt rendszeresen mutasd is meg a főnöködnek.

Sokan azt gondolják, hogy a vezetőik mindig pontosan tudják, hogy mit csinálnak, de valójában erről neked kell gondoskodnod. Nekik is megvannak a saját feladataik és határidőik, és azokkal vannak elfoglalva.

3. Vedd fel a tulajdonosi gondolkodásmódot!

Kutasd folyamatosan a lehetőségeket, mit tehetnél az üzlet növekedése érdekében, milyen új együttműködéseket tudnál kialakítani, hogyan növelhetnéd a cégben a kreativitást, hogyan tudnád még hatékonyabban megoldani a felmerülő problémákat, és ezeket oszd meg a főnököddel. Ha a koronavírus előtt egyáltalán nem foglalkoztál ezekkel, akkor most itt az ideje.

Lehet, hogy a te ötleted fog hozzájárulni ahhoz, hogy a cég válság idején is rentábilis legyen, és ezt valószínűleg nem fogják elfelejteni.

4. Működj együtt!

Ha most otthonról dolgozol, akkor különösen fontos, hogy minél proaktívabb legyél. Keresd a lehetőségeket az újabb kreatív feladatok elvégzésére, mondd el a véleményed, és kérdezd meg a többiekét is. Ezzel elősegíted a cégen belüli kommunikációt és a hatékonyságot is.

5. Ünnepeld meg a kollégáid sikerét!

A cégen belüli láthatóság növelésének egyik gyakran figyelmen kívül hagyott módja a kollégáid elismerése. Ha csapatban dolgozol, mindig hangsúlyozd, hogy az elért eredmény közös siker volt, és ismerd el a kollégáid teljesítményét.

Fotó: Austin Distel // Unsplash

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.