Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

5 nélkülözhetetlen lépés, amivel visszaveheted az irányítást a karriered (és az életed) felett

Elvesztetted a munkádat? Elbuktad az előléptetést? Megnyirbálták a fizetésedet? Ezek a kellemetlen események gyakran előfordulnak az ember munkahelyén. Mit lehet ilyenkor tenni?

Az amerikai Forbes összeszedte azokat a módszereket, amikkel átvehetjük az irányítást saját karrierünk fölött, mert nem mindig jó, ha a sült galambra várunk.

1. Fektess magadba!

Realizáld, hogy a következő nagy karrierlépés nem biztos, hogy eljön, ha mindig csak másra vársz. A soron lévő lehetőségek attól is nagyban függnek, hogy te magad mit hozol létre és hogyan cselekszel. Tágítsd az érdeklődési körödet, keress új jövedelemforrásokat és vállalj be több kockázatot!

Egy dolog biztos: bármit is csinálsz, nem lehet rizikósabb annál, minthogy csak várakozol.

Nem kell egyből céget alapítani. Ha fejleszted a készségeidet és a kompetenciáidat, továbbra is versenyképes maradsz. Azt sugallod, hogy hajlandó vagy új dolgokat tanulni, és nem ragadsz le egy feladatkörnél, főnöknél, vagy munkánál. A magadba való befektetés azt jelenti, hogy nyitott vagy az új lehetőségekre sőt, azok megteremtésére is.

2. Ahelyett, hogy komótosan lépkedsz a szamárlétrán, lépj előre egyet, de igazán nagyot!

Ha már évek óta arra vársz, hogy előre juss a munkahelyeden, de még mindig nem történik semmi, itt az ideje berúgni az ajtót. Ha évről évre egyre kevesebb és fontosabb feladatot kapsz, és úgy érzed, hogy nem vagy eléggé értékelve, itt az idő, hogy tegyél ellene. Ha szereted a munkád, de úgy érzed, hogy a jelenlegi főnököddel nem ismer el eléggé, lépj akcióba.

Nincs értelme éveket, vagy akár évtizedeket várni az előléptetésre. Tapasztalj valami újat és mást. Néha nem az a legjobb megoldás, ha türelmesen várunk, hanem egy jó nagyot lépünk előre.

3. Fejleszd a mentális erődet, hogy kikeveredj a komfortzónádból!

Előfordul, hogy nem a jelenlegi munkahelyeden fogod elérni karriered csúcsát. Ha túlságosan félsz attól, hogy elhagyod a komfortzónád, vagy új dolgokat kipróbálj, saját magadat korlátozod a kiteljesedésben. A sikeres emberek egyik ismérve, hogy összegyűjtik a bátorságukat és belevágnak egy ismeretlen dologba. Sokan félnek a kudarctól, mások a sikertől, vannak, akik mindkettőtől. Ismerd fel, téged mi gátol meg a továbblépésben, majd birkózz meg vele.

A sikerhez vezető út nem könnyű, és bizonyára lesznek olyan döntéseid, amik másoknak nem esnek majd jól.

Fontos, hogy fejleszd a mentális erőd, mert így könnyebben kezelheted az esetleges konfliktusokat. Ne kérj elnézést azért, mert vannak álmaid és ambícióid.

4. Tűnj ki és tudasd, hogy számolhatnak veled!

Mutass magadból valamit a világnak: ezzel jelzed, hogy készen állsz arra, hogy meglovagold a lehetőségeket. Minél inkább aktív vagy, annál többet fogsz elérni. Úgy nem fognak megtalálni a lehetőségek, ha elbújsz. Nem kaphatsz új projekteket vagy feladatokat, ha nem is tudnak rólad.

5. Kezdj bele valamibe. Bármibe!

Döntsd el, mit akarsz elérni, majd tedd meg az első lépést. Ha könyvet írnál, írj egy mondatot, majd egy bekezdést, aztán egy oldalt és így tovább. Ha üzletet csinálnál, kutass egy kicsit, majd készítsd el az üzleti tervet. Ha előléptetést szeretnél, szerezd meg azokat a papírokat, amik a képességeidet bizonyítják.

Ne azon aggódj, hogy mennyi ideig fog tartani, vagy milyen nehéz lesz.

Ne arra fókuszálj, hogy vajon a végén összejön-e vagy sem, mert akkor lehet, hogy el sem kezdet. Koncentrálj inkább az első öt percre, aztán az első napra, az első mítingre stb. Csak tedd meg az első lépést és lépésről lépésre haladj előre. Emlékeztesd magad minden nap, hogy ahhoz hogy befejezz valamit, el is kéne kezdeni.

Fotó: Christin Hume // Unsplash


 

"A celluloid a világ legdrágább kábítószere."