Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 dolog, amit ki kell hagynod az önéletrajzodból

Az első lépés egy új állás felé az önéletrajz beküldése, ez alapján alakul ki a legelső benyomás a jelentkezőkről, és ezen múlik bizony, hogy lesz-e személyes találkozó is a dologból, de ez bizonyára senkinek sem újdonság. Azonban a következő tippek bármennyire is alapvetőnek tűnhetnek, fontos hangsúlyozni őket, mivel ezek a leggyakoribb buktatói a felvételnek. A Forbes.com külsős szerzőjének gyűjtése.

  1. Gyakori munkahely-változtatás

Ha korábban egyik munkahelyünkön se dolgoztunk egy évnél tovább, és volt már akár négy-öt ilyen, az negatívan befolyásolhatja a rólunk kialakított képet. Persze nem kell hazudni, ha így van, de lehet érdemes kihagyni néhány időszakos munkahelyet a sorból, és csak a legnagyobb relevanciájú állásokat hagyni bent a listánkban.

  1. Rossz helyesírás

Amennyire beszédes ez a pont, legalább akkora hátrányba kerülhetünk, ha életünk szakmai történetét sem tudjuk megfelelően leírni. De az elgépelés is figyelmetlenséget, érdektelenséget sugall. Nem csak humán pályára készülőknek és magyartanároknak fontos ezt szem előtt tartani, az önéletrajzunkat olvasó HR-es ugyanúgy félre fogja tenni a jelentkezést, akkor is, ha mérnökinformatikust keres.

  1. Túlzásba vitt önjellemzés

Nem könnyű saját szakmai tulajdonságainkat becsületesen összefoglalni úgy, hogy ne elveszítsük az érdeklődést, hanem felkeltsük azt.

Nem érdemes például magunkról azt állítani, hogy tiszteletet parancsoló vezetők vagyunk – még ha igaz is -: ez olyan tulajdonság, amivel környezetünk ruház fel minket. Csak olyan jellemzőket írjunk le, amiket bizonyítani is tudunk. Ha a kreatív problémamegoldás az erősségünk, akkor említsünk is meg egy problémát, amit így oldottunk meg.

  1. Nem bizonyított érdemek

Néhány állásnál az elért eredmények a fontosabbak, míg máshol a készségek. Fontos, hogy mindkettő szerepeljen az életrajzunkban. Ne elégedjünk meg azzal, hogy korábbi állásainknál felsoroljuk milyen feladataink voltak, lehetőség szerint ezek eredményeit is mutassuk meg.

  1. Eltérő karrierút

Első dolgok egyike, amit a korábbi állásainkról megnéznek, hogy kapcsolódnak-e a jelentkezésben jelölt pozícióhoz. Ha nem találnak ilyen kapcsolódási pontokat, akkor alkalmatlannak, tapasztalatlannak fognak találni a munkára. Ha nekünk könnyű átfedéseket találni az eltérő pozíciók között, azokat érdemes jelölni, hogy látható legyen miként építettünk fel előző munkahelyeinken a készségeinket, hogy az rátermetté tegyen minket egy új pozícióra is.

Oszd meg!