Legyél jobb!

5 dolog, amit a sikeres emberek a karácsonyi szünetben csinálnak

Forbes
2017. december 24. 2 perc olvasás

„Bár senki sem tud visszamenni, és teljesen újrakezdeni mindent, mindenki nekiállhat most egy új kezdetnek” – Carl Brad

Tavaly az USA-ban cégek 15 százaléka teljesen bezárt karácsony és újév között. Ha a túlhajszolt és fáradt Y-generációsok kapnak egy hetet, szeretnek a háztartással kapcsolatos dolgokkal és kikapcsolódással foglalkozni, tévét néznek, meglátogatják a barátaikat.

De szakemberekként, a karrierjük elején, pénzügyi függetlenségük első éveiben nem biztos, hogy a barátokkal és tévével érdemes csak eltölteniük az első hetet.

Érdemes úgy eltölteni, hogy idejük legjobb kihasználásával fejleszteni tudjanak magukon, szakmai és személyes nézőpontból is.

A Forbes.com külsős szerzője összeszedte, hogyan érdemes inkább eltölteni az ünnepeket.

Értékeljük az előző év pénzügyeit, és készítsünk pénzügyi tervet 2018-ra. Érdemes úgy viszonyulni a háztartáshoz, mintha egy cég lenne. Minden hónapban érdemes költségvetést csinálni, szülőknél ebbe belevenni a gyerekekkel kapcsolatos kiadásokat is. Növelni kell – a cégekhez hasonlóan – a megtakarításokat az előző évhez képest.

Érdemes újratárgyalni a kiadásokat. Évről évre jöhetnek új lehetőségek, legyen szó autóbiztosításról vagy egészségügyiről (ha piaci alapú), minden évben lehetnek az előzőnél jobb ajánlatok, keressük meg őket. Az így megspórolt pénzt pedig költsük saját magunk fejlesztésére.

Próbáljunk ki valamilyen új dolgot a családban. A családdal töltött idő, az emlékek gyűjtése hatékony módja a feltöltődésnek. Fontos, hogy csináljunk ilyenkor olyan dolgokat, amik eltérnek a heti rutintól.

Folytassuk a tanulást. Érdemes lehet ilyenkor beiratkozni (online) kurzusokra. Nagy részüket nem lehet elvégezni hét nap alatt, a témákkal kapcsolatos kutatásra már elég ez az idő. Ráadásul, amikor új év elején a munkahelyen megbeszélik a karriercélokat, már lehet mondani az ötletet, és látszik, hogy aktívan gondolkozunk a karrierünkről.

Találkozzunk szakemberekkel az iparágunkból. A karácsonyi szünet remek alkalom, hogy szakmai eseményeken vegyünk részt, akár saját cégünk rendezvényein is, kereshetünk mentorokat is.

Bármelyiket is választjuk a fenti öt lehetőségből, az biztos segíteni fog minket karrierünk elején, pénzügyeinkben és kapcsolatainkban. Használjuk ki ezt az időt.