Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

kreatív kreativitás játék gyerek

4 tipp, hogyan legyél kreatívabb a munkahelyeden

Mindenki kreatívnak születik. Aztán közbeszól az élet.

Dunát lehetne rekeszteni olyan felmérésekkel és tanulmányokkal, amik azt vizsgálják, mennyivel kreatívabbak a gyerekek, mint a felnőttek. Aztán közbeszól az élet, iskolába megyünk, felnövünk, a kreativitást felváltja a kényszer, hogy jó döntéseket hozzunk, hogy soha ne hibázzunk, a komfortzónánkon belül maradjunk. Ez pedig gyakran a munkánkra is rányomja a bélyegét.

De mit lehet tenni ez ellen?

A Forbes.com összeszedett négy tippet, hogy hogyan találj vissza a kreativitásodhoz úgy, hogy azt a munkahelyeden is hasznosítani tudd.

1. Legyél magabiztos

Kreatívnak lenni jó, de fontos, hogy ne legyen izzadságszagú. Csak akkor leszel hiteles, ha kreatív ötleteid magabiztossággal, felkészültséggel párosulnak. Függetlenül attól, hogy mennyire vagy kreatív és hogyan tudsz másokkal együtt dolgozni, egy részletesen kidolgozott, mások igényeire vagy problémáira fókuszáló konkrét ötlet, másokat is könnyebben meggyőz majd.

2. Találd meg a kreatív névjegyed

Fontos, hogy legyen olyan ismertetőjeled, amiből mások is tudni fogják, hogy egy ötlet tőled származik. Ez mutatja meg, hogy milyen vezető vagy. A névjegyedet nem csak te alkotod, a rólad kialakult képet az is befolyásolja, hogy mások mit gondolnak az ötleteidről, hogyan reagálnak rájuk. A névjegyed sok mindenben megmutatkozhat. Nemcsak abban, hogy milyen ruhát viselsz, vagy milyen színűre fested az irodát falait, de abban is, hogy hogyan fogalmazod meg az emailjeidet vagy hogyan prezentálsz.

3. Keresd meg, mitől lesz a kreativitásod egyedi

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki a kreativitásodból, és azt a munkahelyeden (pl. csapatmunkák során) is hasznosítani tudd, ismerned kell önmagad. Tudnod kell, hogy milyen a természeted, miben vagy jó, mi teszi a közös munkát könnyebbé másokkal, hogyan látnak ők téged, és hogyan tudtok csapattá összeállni.

4. Gyakorold a kreatív gondolkodást

Ha megpróbálod rendszeresen használni a kreatív oldaladat, hosszú távon is sokkal produktívabb leszel. Könnyebben jönnek az új gondolatok, és napi szinten is innovatívabbá válsz.

Az, hogy úgy gondolod, a munkahelyeden kreatívnak lenni egyszerűen lehetetlen, teljesen természetes, hiszen előfordulhat, hogy évek, évtizedek óta próbálják kiűzni belőled a kreativitást. A Forbes.com cikke ezért arra buzdít, hogy tölts sok időt a természetes tehetségekkel: a gyerekekkel.

Borítókép: Kevin Jarrett / Unsplash

Ültesd le a vezérigazgatót legózni!

Oszd meg!