Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Johanna Buguet / Unsplash

4 dolog, amit jobb, ha elkerülsz az interjún – legalábbis ha tényleg akarod azt az állást

Nem számít, mennyire profi és tehetséges vagy, vannak olyan hibák, amik jelentősen csökkentik az esélyeid, ha elköveted őket az állásinterjún.

Ha az interjúztatók azt látják, egy adott pozícióra több ideális jelentkező is akad, nem a tehetségüket vagy a tapasztalatukat nézik majd, hanem azt, hogy miben hibáznak. A Forbes.com összegyűjtött négy olyan hibalehetőséget, amibe akár észrevétlenül is beleszaladhatunk egy állásinterjún – amivel jó eséllyel rögtön búcsút is mondhatunk az adott pozíciónak.

Advertisement

Nem teszel jó benyomást az első pillanatban

Nem, a legelső pillanat alatt most nem azt kell érteni, amikor kezet fogsz az interjúztatóval,

az állásinterjúd abban a másodpercben elkezdődik, amint belépsz az épületbe.

Légy udvarias mindenkivel, akivel találkozol, a portástól, recepcióstól kezdve a veled egy liftben utazókig. Vedd le a fejhallgatódat, tedd el a telefonodat, ha a recepcióssal beszélsz. Ezzel tiszteletet fejezel ki, és biztosan nem fognak megzavarni a különböző értesítések.

Ha azt gondolnád, ez már-már paranoiás viselkedés, tévedsz: egyre több az olyan cég, ahol a tágabb csapatot is bevonják a megfelelő jelöltek kiválasztásában. Ez pedig azt jelenti, hogy a recepcióssal való beszélgetésed is már az állásinterjú része, és igenis meg fognak ítélni az alapján, hogy kivel hogyan viselkedsz. (Az eredeti cikk azt javasolja, tartsd meg ezt a jó szokásodat az állásinterjún kívüli szituációkban is: kezelj mindig mindenkit tiszteletteljesen, függetlenül attól, van-e tétje.)

Panaszkodás

Nincs olyan ok, ami alapján állásinterjún jó ötlet lenne panaszkodni. Nem számít, mennyire borzalmasak a jelenlegi munkatársaid vagy főnökeid, vagy hogy mennyire utálod a jelenlegi beosztásod. Ha panaszkodsz az állásinterjún, szinte garantált, hogy nem fognak felvenni.

Ha arról kérdeznek, hogy miért szeretnéd otthagyni a jelenlegi munkahelyed, vagy hogy mivel nem vagy elégedett, próbáld meg egyfajta tanulási tapasztalatként tálalni a történetet. Röviden magyarázd el a szituációt, és utána beszélj arról, hogy mit tanultál belőle. Ha mérgező munkahelyi légkörből érkezel, mesélj arról, hogy az eddigi tapasztalatod hogyan segített abban, hogy kialakítsd a saját munkastílusodat és preferenciáidat.

Késés

Talán mondanunk sem kell, hogy nincs annál rosszabb, mint késve érkezni az állásinterjúra.

Egyrészt tiszteletlenség, másrészt magadat is felesleges stressznek teszed ki, ami nem tesz jót az egyébként is pattanásig feszült idegeidnek.

Ha időben jelensz meg, az azt jelenti, hogy figyelmed száz százalékát az interjúra tudok összpontosítani, ráadásul így lesz egy kis időd leülni szusszanni egyet az interjú előtt. Érkezz meg legalább tíz perccel az interjú előtt! Előfordulhat, hogy a be kell csekkolnod a recepción, ami időt vesz el, vagy épp a világ leglassúbb liftjét fogod ki.

Nem végezted el a házi feladatot

Az új álláshoz nem elég tehetségesnek és tapasztaltnak lenni, fontos az is, hogy az interjún mi hangzik el. Az interjúztatókat érdekelni fogja, mennyire néztél utána a cégnek és az adott pozíciónak. Fontos, hogy ismerd a munkakövetelményeket, és fogalmazd meg magadban jó előre azt is, mi a te hozzáadott értéked az adott feladatokban.

Legyenek kérdéseid az interjú végén!

Amellett, hogy ezáltal te is többet tudhatsz még az adott cégről és a munkáról, jelzi azt is, hogy valóban érdekel a lehetőség.

Borítókép: Johanna Buguet / Unsplash

 

„Tele vagyunk ötletekkel. Én a megoldásokat kedvelem.”