Legyél jobb!

3 jel, hogy jobb lelépni már az első munkanapod után

Forbes
2019. november 23. 2 perc olvasás

Az első munkanapod egy olyan koncentrált pillanatkép a cég kultúrájáról, amiből könnyen következtethetsz az ott töltendő idődre. Minden kezdet nehéz, de ha már az első pillanatokban vészjósló jelekkel találkozol, jobb, ha az egyben a vég is.

Az első napodhoz hasonlóan a cégnél töltött karriered hátralévő részét is ugyanabban a társaságban fogod tölteni. Látod-e jelét annak, hogy megbecsülik az alkalmazottakat? A munkatársak magányosak vagy összetartanak? A dolgozók feladataikra fókuszálnak?  Ha a válasz ezekre nem, akkor valószínűleg hiba volt az állásajánlat elfogadása.

Kevin Kruse, a Forbes.com külsős szerzője összeszedett három dolgot, ami jelzi, ha már az első munkanapod után érdemes elgondolkodni, hogy biztosan jó helyen vagy-e.

1. A főnököd nem szán rád időt

Ha a főnököd az első nap túl elfoglalt ahhoz, hogy beszéljen veled pár szót, már sokat elárul arról, hogy mennyire fontos az egyén a szervezetben és hogy később fordulhatsz-e hozzá.

A Gallup kutatásai szerint a munkavállalói elégedettség hetven százalékban a főnök milyenségéhez köthető és inkább maradnak a dolgozók egy olyan cégnél, ahol jól érzik magukat, mint átigazoljanak máshová nagyobb fizetéséért.

Az igazán jó vezetők az új munkatársak kezdési dátumát olyan napra teszik, amikor lesz idejük az üdvözlésre. Nyilán nem kell, hogy az egész napjukat veled töltsék, az már kontraproduktív lenne, de ha a főnököd arra sem méltat, hogy kezet rázzon veled az első munkanapodon, valószínűleg rossz helyen vagy.

2. Nincs előre előkészített munkaterületed

Ha az első napodon még nem szabadítottak fel számodra egy íróasztalt, ahova bekuckózhatsz és még a céges e-mailed sincsen kész, akkor a vállalat nincs a helyzet magaslatán a káoszkezelés és a szervezettség terén.

3. Szabályok és bürökrácia van, célok és értékek nincsenek

Ha az egész napodat a HR papírmunkájára és olyan szabályok hallgatására kell szánnod, mint a dresscode megismerése és egyéb szőrszálhasogatások, akkor a többi napodon sem lehetsz biztos, hogy hagynak majd hatékonyan dolgozni.

Ha a cég valódi értékekkel rendelkezik, akkor megtalálják az emberbarát módját annak, hogy megismertessék veled azt.

Fotó: Andy Beales // Unsplash