Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

12 krízis, amivel dolgozó nőként neked is szembe kell nézned

Kathy Caprino 18 évet húzott le a multik világában, és ez idő alatt találkozott mindenféle munkahelyi krízissel: pénzügyi nehézségekkel, diszkriminációval, narcisztikus főnökökkel, szexuális zaklatással, etikátlan vezetéssel stb. Aztán munkahelyet váltott, de a krízis-sémák követték, rendre megismétlődtek a környezetébeb. Végül rájött: lényegében mindenki ugyanazokkal a problémákkal küzd. Végül a 9/11-es tragédia változtatta meg a saját életét: hatására szakmát váltott, terapeuta lett belőle, női karrier- és vezetési tanácsdó, coach. Kutatója lett a témának, és a megoldások keresője, illetve a „Breakdown, Breakthrough” (Leragadás, áttörés) című könyv szerzője. A tapasztalatait most az amerikai Forbesnak is összegezte. Szerinte ez a 12 krízis az, amin a dolgozó nők rendre átesnek:

1. Nem vagy jól

Hónapok, évek óta húzódó betegség, gyulladás vagy fájdalom, aminek nincs egyértelmű oka vagy nem gyógyul. Elsőre nem hivatásos, munkaügyi problémának tűnik, pedig könnyen lehet, hogy a hátterében az állandó stressz, az elnyomott félelmeid, a ki nem beszélt munkahelyi és karrier ügyeid állnak. Mit üzen a tested? Gondold át, és kezdj beszélni az elnyomott problémáidról.

2. Nem tudod feldolgozni a veszteségedet

Elveszíteni egy pozíciót, egy feladatot, egy kapcsolatot, vagy egy szerettedet, esetleg más veszteség, amin idővel sem tudod túltenni magad. Vizsgáld meg közelebbről a helyzetet: nem arról van szó, hogy az táplálta az önbizalmadat, amit elveszítettél? Ha igen, akkor ideje megtalálnod saját magadban az erőt.

3. Nem tudod elfogadni önmagad, nem tiszteled önmagad

Folyton hibáztatod magad? Bántod magad, esetleg a környezetedet is? Ha nem szereted és tiszteled magad, az persze nem csak a munkádról, a karrieredről szól, hanem általános hatással van arra, ahogyan egyáltalán a világban működsz és létezel. Nem ártana változtatni.

4. Nem állsz ki magadért

Magadért, másokért, ügyekért sem mersz felszólalni, mert tartasz az elutasítástól, a kritikától, a büntetéstől. Gondold át: e miatt sokkal többet veszítesz, mint lehetőségeket – elveszíted azt is, aki valójában vagy.

5. Eltűröd a zaklatást és a rossz bánásmódot

Bántanak, és mégis a munkahelyen maradsz. Mióta is tart az, hogy manipulálnak, félreértenek, zaklatnak? És mit veszíthetsz, ha teszel ellene?

Ha huzamosabb ideje eltűröd a zaklatást, annak a gyermekkorodban is keresendők az okai, úgyhogy egy terapeutára is szükséged lehet, hogy változtatni tudj az életeden.

6. Mindenáron bizonyítani akarsz

Nyerni, mindig, minden áron, és bizonyítani, hogy megéred a pénzed – ha ez rád vall, akkor érdemes végiggondolnod, hogy miért nem tudsz veszíteni, és hogy milyen árat fizetsz érte. Biztos, hogy nem érné meg inkább kollaborálni vagy elengedni néha dolgokat?

7. Csapdába kerülsz, mert anyagi félelmeid vannak

Milyen a viszonyod a pénzzel? Milyen az anyagi helyzeted és milyen volt korábban? Biztos, hogy reálisak a félelmeid? Biztos, hogy nem teheted meg azokat az apró kis lépéseket, amelyeket a pénz miatt nem teszel meg, pedig így elkerülhetnél például demoralizáló és kínos szituációkat?

8. Vesztegeted a tehetségedet

Felismered, hogy a munkád nem passzol hozzád, mégsem keresel alkalmakat arra, hogy kiaknázd a tehetségedet. Minden ember fél a karrierváltástól, általában alaptalanul, pedig gyakran ez jelentheti a boldogságot.

9. Szívesen segítenél másokon, de nem találsz rá módot

Dúl benned a tettvágy, hogy tegyél valamit a világért, de csak azt hajtogatod, hogy nincs erre módod. Gondold át, mit csinálnál szívesen. Szerinted mi kell ahhoz, hogy jobb hellyé tedd a világot? Idő, pénz, szuperképesség? Át tudnád keretezni (ahogy sokan megtették) mondjuk úgy, hogy csak kis lépésekkel kezdesz? Talán a munkádba vagy a hobbidba is bevonhatsz kis jócselekedeteket.

10. Úgy érzed, átcsapnak feletted a hullámok

Újra és újra megtörténik, hogy egyszerre az életed több pontján is nehézségekkel találod szemben magad, amelyekkel egyszerre kell megküzdened. Gondold át, hogy ez tényleg annyira tragikus-e, mint amennyire elsőre tűnik. Hiszen folyton dolgozol valamin, küzdesz valamiért – jobban megy ez neked, mint a pihenés és lazítás!

Rengeteg vezető a küzdelmet és a kemény munkát szereti, és amikor végre minden sínen lenne az életében, akkor is keres magának feladatot, újabb kihívást. Amíg képes vagy arra, hogy a céljaid után fuss, addig fogadd el, hogy a küzdelem az életed része marad.

11. Nem tudod egyensúlyba hozni a magánéletet és a munkát

Mindig úgy érzed, hogy egyik a másik rovására megy? Vedd számba, hogy számodra mi a prioritás! Mik azok a feladatok, amelyeket ma magabiztosan és lelkesen el tudsz végezni? Dönts, tűzd ki a céljaidat, és tartsd szem előtt csak azokat, majd lehetőleg ne bánj meg semmit.

12. Utálod a munkádat

A karriered egyedül a te kezedben van, mégis előfordulhat, hogy beragadsz egy helyzetbe, állásba. Mindig van remény, és mindig lehetsz te a következő szerencsés, aki jobb helyzetbe kerül. Talán csak meg kellene próbálnod.

Készen állsz a karrierváltásra? Öt lépéssel segítünk

Oszd meg!