Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

10 pontos kezdőcsomag karrierépítéshez

Okos szokások, döntések, megfelelő hozzáállás és apró hétköznapi lépések – Jack Kelly amerikai karrierszakértő szerint lényegében csak ennyi a titka a munkahelyi sikernek. Azért egy picit árnyalja, és az amerikai Forbes online felületén 10 pontban kifejti, mit is érdemes tenni az előrejutásért. 

  1. Építsd és gondozd a kapcsolati hálódat! Már kisiskolásként arra figyelmeztetik az embert az iskolában: nehogy bevond a házifeladat-írásba a szüleidet! Szigorúan előírják a gyerekeknek, hogy csakis önállóan dolgozhatnak. De vajon miért kellene mindent teljesen egyedül megoldaniuk? Igenis hasznos, ha az ember meghallgatja mások véleményét, tanácsát, ötleteit! Ez még nem azt jelenti, hogy valaki más végzi el helyette a munkát. A sikeres emberek nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a kapcsolatok ápolására, és ez nem csak a Facebook- és az Instagram-posztok lájkolását jelenti. Előszeretettel töltenek időt a munkahelyen kívül is a kollégáikkal, tartják a kapcsolatot a mentorukkal, sőt a versenytársak elől sem zárkóznak el. Minél színesebb a kapcsolati hálód, annál nagyobb az esélye, hogy egy kérdésben jó tanácsot, segítséget, inspirációt kapsz, amikor szükséges.
  2. Mindig légy nyitott arra, hogy újat tanulj! Az üzleti világban gyorsabban változnak a dolgok, mint bármikor korábban. A tanulás nem feltétlenül új iskolai végzettség megszerzését jelenti, néha elég, ha csak sokat olvasol a szakterületed dolgairól.
  3. Kerüld a „mérgező embereket! Az ilyen kollégák előszeretettel húzzák le a lelkesedésünket. Tartsd magad távol a pletykásoktól, azoktól, akik mindig másokat okolnak a saját hibájukért, a bosszúállóktól, a munkahelyi kavarógépektől és minden efféle időpazarlástól!
  4. Vállalj kockázatokat! Az önelégültség és a tétlenség karriergyilkos dolgok. Érdemes minél többször kilépni a komfortzónádból, ha nem a monotonitás és a középszerűség a célod.
  5. Bármi áron ragaszkodj a fő elveidhez és értékeidhez! Ha olyan feladatot bíznak rád, amiben nem érzed magad kényelmesen, ne vállald! Nem éri meg kockáztatni a jó hírnevedet!
  6. Jelentkezz önként minél több feladatra! Tanulj újabb készségeket, ismerj meg új embereket, vállalj el új megbízásokat, járj konferenciákra és más szakmai eseményekre. A friss ötletek, felelősségi körök és új kihívások kapcsán olyan lehetőségek tárulhatnak fel előtted, amikre nem is gondoltál.
  7. Ne foglalkozz azzal, hogy mások mit értek el! Ehelyett a saját céljaidra fókuszálj! Ha egyfolytában másokhoz hasonlítgatod magad, biztosan kevesebbnek érzed majd, amit elértél, és nyomorultul érzed magad. Örülj más sikereinek! Gondolj arra: ha ő meg tudta csinálni, neked is menni fog! Talán csak annyi, hogy ő gyorsabb volt.
  8. Légy reggel az első, este pedig az utolsó az irodában! Definíció szerint a legtöbben átlagosak vagyunk. Nagyon sokan pedig átlag alattiak. Fáj belegondolni, de a számok nem hazudnak. Mindig lesz, aki okosabb nálad. Az a trükk, hogy többet kell náluk dolgozni, mindenkit le kell körözni. Mindenbe tegyél rengeteg energiát és időt!
  9. Találd meg, miben vagy igazán jó, és mániákusan fókuszálj arra! Lehet, hogy sok mindenben ügyetlen vagy, de kell, hogy legyen legalább egyvalami, amiben kiemelkedsz. Ugorj rá erre! Te lehetsz a legjobb! Ha kisebb sikereket elérsz, azok majd motiválnak, és több lesz az önbizalmad.
  10. Ne légy áldozat! Rossz dolgok bármikor történhetnek. Elfáradsz, nem kapsz jutalmat, új helyre költözik a céged vagy egy barmot neveznek ki a főnököddé. Ezek nem kellemes fejlemények, de ne hagyd magad abba a csapdába esni, hogy áldozatnak érzed magad. Fogadd el, hogy ilyesmi bármikor, bárkivel megtörténhet, emelkedj felül a csalódáson, és tekintsd azt kihívásnak – csak erősebb és jobb leszel, ha legyőzöd!

Fotó: Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Oszd meg!