Fotó: Fotó: Tim Bogdanov / Unsplash
Legyél jobb!

10 lecke a sikeresebb üzletért – és életért

Forbes
2020. július 22. 4 perc olvasás

Egy tengerészgyalogos veteránból lett vállalkozó szenvedélyesen követte kedvenc üzletembereinek életútját évtizedeken keresztül, hogy aztán 10 velős tanulsággá szűrje, mit látott. 

A vállalkozásunk építése, csakúgy mint az életünké, egy kaotikus és kiszámíthatatlan utazás. Brent Gleeson a forbes.com-on számolt be arról, mire tanították saját életének sikerei és bukásai. Úgy látja, a skillek kemény munka eredményei, a kihívások nem mások, mint lehetőség a fejlődésre, az erőfeszítés a szakértelem előszobája és a visszaesés egy jelzőlámpa ahhoz, hogy soha ne legyünk elégedettek. 

Évtizedekig tartó megfigyeléseit 10 egyszerű igazsággá sűrítette, amit mindenkinek ismernie kell, ha sikerre vinné a bizniszét vagy az életét.

(1) A legbefolyásossabb emberek nem véletlenül kerültek oda, ahol vannak. 

Hajlamosak vagyunk a csúcson álló emberekre csodálattal vegyes féltékenységgel nézni, a célhoz vezető nehézségek pedig eszünkbe sem jutnak. Gleeson Bruce Lee-t idézi: „Ne könnyű életet akarj. Erőt akarj, amivel az akadályokon átjutsz.”

(2) A legtöbb ember egyszerre túlbecsüli, mire képes egy év alatt, és alábecsüli, mire képes öt év alatt. 

„A terv sosem éli túl az első találkozást az ellenséggel.” A változásra való felkészülés és gyors reakció sokkal fontosabb, mint maga a terv. 

(3) A vezetőség mindig problémát okoz, de a megoldás is náluk keresendő.

Vállalkozást vezetni sokkal komplexebb és nehezebb feladat ma, mint egy-két évtizede volt. A nap végén mégis kétféle vezető létezik: hatékony és nem hatékony. Ha elérik a céljaikat, a pozitív hatás is visszagyűrűzik hozzánk és fordítva.

(4) A két legfontosabb tényező a sikerhez: a gondolatok és az emberek.

Amit gondolunk, azzá válunk, minden, amit teszünk (vagy nem teszünk), hatással lesz a személyiségünkre. A két legerősebb személyiségformáló tényező a gondolat, amit hagyunk az elménkbe férkőzni és az emberek, akikkel körülvesszük magunkat. A negativitás, a pletykák mind hatnak a tudatunkra, még ha azt is gondoljuk, hogy kontroll alatt tartjuk őket. 

(5) A test és az elme szoros összeköttetésben vannak egymással.

Épp ezért a testi és lelki egészségünk direkt hatással van a döntéseinkre, és ezt a külvilág is pontosan jól látja. A testi egészséggel a kitartásunkat növeljük, ami egyenes út az önbizalomig. Miért? Mert a kitartó emberek gyakrabban elérik a céljaikat, fontosnak tartják, hogy szolgáltassanak a közösségüknek és nem vesztegetik az idejüket azokra, akik ebben megakadályozzák őket.

(6) A legnagyobb elégedettséggel az jár, ha mások is örömüket lelik abban, amit létrehoztál.

A közösségi kapcsolatok a boldogságunk első számú okozói. Ha a célunkkal másnak is jó lesz, mi szorosabbra fűzzük a személyes kapcsolatunkat, amivel a mi elégedettségünk is nő.

(7) Csak két esély van a szülő-gyerek viszonyban. 

Az első gyerekként, a másik szülőként. A emberek száz százalékos halálozási rátája miatt (ki gondolta volna) jó, ha néha eszünkbe jut, hogy a Ferrarit nem vihetjük magunkkal a túlvilágra és nem is marad itt utánunk sokáig. Melyik kapcsolatok viszik tovább a történetünket és hogyan? Ez az, ami biztosan számít.

(8) Nem mindenkinek való a vállalkozói lét.

Sok közös van tengerészgyalogosok és a vállalkozók között. Mindkettejükben ott van az a bizonyos szívósság, amitől több pofont képesek elviselni, mint általában egy ember szeretne. Kockázatot vállalnak és még akkor is játékban vannak, ha mások már komolyan kételkedenk az ép elméjükben.

A legtöbb embernek ez stresszmennyiség és kockázat egyszerűen nem éri meg, és nem is kell, hogy belefogjanak.

(9) A megbánás sokkal jobban fáj, mint az erőfeszítés.

Abbahagyni könnyű, de soha nem éri meg. A „lehetett volna” érzése nagyon keserű önámítás, csak egyezkedés önmagunkkal. Tényleg érdemes sáfárkodni a céljainkhoz szükséges árért? 

(10) Ahhoz, hogy másokat vezetni tudjuk, magunkkal kell kezdenünk.

Önreflexió, elszámolhatóság, fegyelem a gondolatainkban és a tetteinkben. Tanulni akarás. Mindezek elengedhetetlen tulajdonságai egy jó vezetőnek. A tisztelet ezeken a kvalitásokon keresztül jár másoktól. 

Fotó: Tim Bogdanov / Unsplash