Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

10 drága szokás, amit hagyj abba, és jobb lesz

Mindenkinek vannak pénzügyi céljai: legyen félretett pénzünk, vegyünk lakást, legyen jó nyugdíjunk vagy fizessük ki a hitelünket. Mégis, sokszor saját magunk lehetünk a legnagyobb ellenségeink. Nézzünk szembe vele: mind hozunk rossz pénzügyi döntéseket, sokszor szabotáljuk saját pénzügyeinket, persze, nem tudatosan. De ezeket a rossz szokásokat meg lehet törni – közülük szedett össze 10-et Nancy L. Anderson, a Forbes.com külsős szerzője.

Ha ezeket elkerüljük, közelebb jutunk pénzügyi céljaink megvalósításához. Mire figyeljünk?

Ne hagyjuk az élelmiszert tönkremenni, csak mert veszünk valamit útközben hazafelé

Valószínűleg ezt időnként mindenki elköveti, nem is olyan ritkán. Amikor éhes vagy és fáradt, mondjuk egy hosszú munkanap után, könnyű hazafele a pékségben vagy egy gyorsétteremben venni valamit, ahelyett, hogy főznél.

A szakértő szerint érdemes heti bontásban tervezni, és kifejezetten helyet hagyni annak, amikor tudod, úgysem fogsz főzni. A másik lehetőség, hogy előre dolgozunk, aztán lefagyasztunk dolgokat, amiket csak elő kell kapni.

Ne győzködd magad, hogy majd megeszed a maradékot

Gyakran szépen elcsomagolod a maradékot, miközben mélyen belül tudod, hogy nem fogod megenni? Aztán ez az étel csak a szemétbe megy.

A megoldás elég egyszerű: ha tudod, hogy a tegnapi adagot már nem szereted, egyszerűen főzz kisebb adagokat.

Ne mondd magadnak, hogy ezt a vásárlás megérdemled

Nyilván megjutalmazhatod magad a jól elvégzett munkáért, de azt is meg kell kérdezned, hogy megengedhetem ezt magamnak? Olyan dologgal jutalmazd magad, ami belefér. Ha régóta tervezed, hogy megveszed, bármi is legyen az, és félreraktál rá, hajrá. Ha nem, akkor gondolkozz el valami máson, ami nemcsak kielégítő, de belefér a költségvetésbe is.

Ne halaszd a megtakarításaid

Azért elhalasztani a félrerakást, mert úgy gondolod, hogy a jövőben majd könnyebb lesz, csapda. A jövőben bármilyen, előre nem látott kiadásaid lehetnek, főleg, ha már családod van. Inkább kezd kicsiben, és minden évben növeld kicsit a félrerakás mértékét, ahelyett, hogy teljesen elengednéd a dolgot.

Ne hagyd el a számláid

Ha vállalkozol, könnyen széthagyhatod a számláidat, amiket leírhatnál az adódból, és sok kicsi sokra megy, végül elég sokat jelentene. Ne véletlenszerű helyeken tartsd a számlákat, hanem egy mappában vagy borítékban, egy könnyen elérhető helyen.

Ne dobj ki teljesen használható dolgokat

Ezzel mondjuk itthon nem lehet pénzt spórolni, de attól még jó dolog: ha vannak még használható dolgaid, amik már nem kellenek, ne dobd ki őket, hanem add oda valamilyen segélyszervezetnek. Amerikában az ilyen adakozás leírható az adóból, nálunk csak jót cselekedtünk, de az sem árt.

Ne vásárolj azért, hogy boldogabb legyél

Még ha működik is, és tényleg úgy érzed, hogy a hirtelen felindulásból megvett ruhák és kütyük boldogabbá tettek, nagyon könnyű beleesni abba, hogy túlköltekezel. Alakíts ki külön alapot az ilyen költésekre, ha van ilyen szokásod, és mindig abból vásárolj, így tudni fogod, mennyit lehet éppen, és nem döntöd romba a pénzügyeid, amikor legközelebb rád jön.

Foglalkozz a bankügyeiddel

Egyszer már megvolt, minek ezzel fáradni, pedig könnyen előfordulhat, hogy már bőven nem ugyanazokra a banki szolgáltatásokra van szükséged, mint amikor létrehoztad a számlád vagy kiváltottad a bankkártyád. A világ változik, elég csak a Paypassre gondolni, az sms-értesítések így például elég drágák lehetnek, érdemes például limitet beállítani legkisebb összegre, amiről értesítést kapunk.

Ne vegyél egyből drága dolgokat az új hobbidhoz

Nagyon fontos kipróbálni új dolgokat, viszont ezt úgy is meg lehet tenni, hogy egyből nagy kiadásokba vernénk magunkat. Ma már szinte bármit lehet bérelni, és használtan is venni, addig jó lesz, amíg rájössz, hogy tényleg az lesz-e az új hobbid, amit kinéztél magadnak.

Ne hasonlítsd magad másokhoz

Ha nem vagy teljesen ugyanabban a helyzetben mint bárki más (márpedig, valószínűleg nem vagy), akkor igazából nem tudod, hogy mások mit engedhetnek meg maguknak és mit nem. Nem tudod, hogy jó befektetési döntéseket hoztak, évek óta spóroltak valamire, és hasonlók. Ahogy azt sem látod, ha igazából nem volt pénzük erre, és most szenvednek a törlesztésével. Egyszerűen a saját helyzeted mérd fel, és ahhoz képest tervezz.

 

Oszd meg!