Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Donald Trump hivatalos Facebook-oldala

Trumpnak már nincs jövője politikusként, de politikai befolyása még lehet – az amerikai stresszteszt következményei

Szemerkényi Rékával és Simonyi Andrással, két volt washingtoni nagykövettel beszélgetett Galambos Márton főszerkesztő a Forbes Élőben Trump második vádeljárásáról, a republikánus párt elfogyó levegőjéről és a demokraták balra tolódásának lehetséges következményeiről.

Szemerkényi Réka 2015 és 2017 között, a harmadik Orbán-kormány idején, Simonyi András pedig 2002 és 2007 között a Medgyessy-kormány idején volt washingtoni magyar nagykövet, de ma is Washingtonban élnek, és hasonló megrendüléssel beszéltek a washingtoni belváros állapotáról. Bedeszkázott kirakatok, a rendőrökkel és katonákkal teli utcák jellemezték az elmúlt két hétben a fővárost, amire Szemerkényi emlékei szerint az elmúlt 30 évben biztosan nem volt példa. 

Szemerkényi szerint a capitoliumi ostrom eseményei

sok olyan republikánus szavazónál felülírták az elmúlt négy év trumpi örökségét, amit egyébként pozitívnak ítéltek volna meg.

A republikánus párt nagy dilemmája most az, hogyan határolódjanak el a Trumphoz kötődő erőszaktól amellett, hogy megpróbálják megtartani azt a jelentős szavazóbázist, amit az elnök négy éve mozgósítani tudott. A két diplomata kiemelte Mitch McConnell republikánus szenátusi frakcióvezető szerepét, aki sosem volt Trump elkötelezettje, de a georgia-i szenátusi vereség után nem volt kérdés, hogy elpártol az elnök mellől.

„Trumpnak mint politikusnak nincs jövője, 2024-ben nem fogja tudni megnyerni a republikánus elnökjelöltséget. De ez nem azt jelenti, hogy politikai befolyása sem lehet” – mondta Simonyi, aki szerint Biden beiktatásának napjától kezdve rengeteg múlik majd a konszolidációs törekvéseken.

Simonyi András szerint az elmúlt hetek eseményei után 30-35 százalékkal csökkenhetett Trump támogatottsága,

ami egy jelentős visszaesés, de kiemelte, hogy az a szélsőjobboldali agresszív és radikális tömeg, akik a Capitolium-ostromért is felelősek, 2-3-4 millióan lehetnek, ami az összamerikai lakossághoz mérten egy elhanyagolható kisebbség. 

Az pénz is elvándorolt Trump mellől 

Szemerkényi először 2019 januárjában látta az első jeleket arra, hogy korábban republikánus szimpatizáns üzleti szereplők kezdenek elfordulni az elnöktől. Ez ráadásul független volt a Covid-válság kezelésétől, hiszen még jóval előtte történt. Ezt tetézte az első elnökjelölti vitán produkált teljesítménye, ami után újabb Bident támogató kiállások következtek republikánus üzleti szereplőktől.

Szemerkényi szerint azonban a demokrata pártra is komoly dilemmák várnak. „Ha túl markánsan állnak ki Trump ellen, mártírt csinálhatnak belőle, ami jól jönne az őt továbbra is támogatni akaró tömegeknek.” A másik dilemmát abban látja, hogy mit kezd a párt a folyamatban lévő balra tolódással, ami Joe Biden és Kamala Harris párosából adódóan továbbra is liberális elmozdulást jelent majd. “A kongresszusi és a szenátusi demokrata többséggel csak egy nagyon gyenge fék lesz az átrendeződés visszatartásához” – mondta Szemerkényi.

Ezzel Simonyi András is egyetértett, bár kiemelte, hogy Biden alapvetően mérsékelt politikus, aki középre fog törekedni. Úgy gondolja,

Bidennek a gazdaság helyreállítása lesz az a próbatétel, ami Trumpnak a Covid volt. 

A két diplomata egyetértett abban, hogy ez egy stresszteszt volt az amerikai demokrácia számára, az eredménye pedig az, hogy újra bebizonyosodott, hogy erősek a demokrácia intézményei. Az ország világhatalmi szerepe sem károsult hosszú távon.

Simonyi a beszélgetés végén még hozzátette: a Trump-adminisztráció külpoltikájának voltak eredményei is. A NATO nem gyengült, Oroszországgal szemben minden látszat ellenére megmaradtak a szankciók, Kína előtt is letette a lábát és világossá tette, hogy a nyugatnak együtt kell megállítani a törekvéseit. 

A Forbes Élő 17.30-at a Cofidis támogatja.

Kép: Donald Trump hivatalos Facebook-oldala

Oszd meg!