A hamshuka a klasszikus hummusz tálalásának egy érdekes változata. Valójában egy könnyed, légies, paradicsomszószos darált hússal kiegészített hummuszt jelent. Izraelben ezt a mennyei ételt reggel, délben és este is fogyasztják (ahogy egyébként magát a hummuszt is), ami nem csoda, hiszen egy valódi ínyencfalatról van szó.
Ha szereted a bárányhúst, próbáld meg azzal is elkészíteni ezt a receptet – az izraeli konyha kedvelt alapanyaga. A hamshukát őrölt chilivel vagy cayenne borssal tehetjük csípőssé. Öntetként olívaolajat vagy szezámolajat használjunk – a jó minőségű olajak csodát tesznek az ételek ízével.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 4-6 főre:
- 250 g szárított csicseriborsó
- 1 tk étkezési szódabikarbóna
- 250 g világos tahinipaszta
- 4-6 ek citromlé
- 2-4 gerezd fokhagyma
- kb 2 tk só
- 100-150 ml jéghideg víz
A húsos keverékhez:
- 1 ek hús
- 1 ek olívaolaj
- 1 lilahagyma
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ tk őrölt római kömény
- ½ tk édes paprika
- ½ tk currypor
- ½ tk őrölt szegfűbors
- csipet őrölt chili (elhagyható)
- 3 friss babérlevél
- 600 g darált marhahús
- só
- frissen őrölt bors
- 70 g paradicsompüré
- 400 ml aprított paradicsom
- 200 ml marhahús alaplé
- 1-2 ek nádcukor
Tálaláshoz:
- olívaolaj (vagy szezámolaj)
- fenyőmag
- fekete szezámmag
- friss koriander
Elkészítés
- Áztassuk be egy napra a csicseriborsót, majd főzzük meg.
- Másnap a hús elkészítésével kezdjünk. Pirítsuk aranybarnára a felaprított hagymát olívaolajas olvasztott vajon! Adjuk hozzá a fokhagymát! Amikor illatozni kezd, jöhet a római kömény, a paprika, a curry, a szegfűbors, a babérlevél és ízlés szerint a chili. Kevergessük a serpenyőben a fűszereket, amíg illatozni nem kezdenek!
- Adjuk hozzá a darált húst úgy, hogy egyenletes töltse ki a serpenyő egész felületét! Sózzuk, borsozzuk a húst, és hagyjuk megpirulni! Amikor levet ereszt, adjuk hozzá a paradicsompürét, az aprított paradicsomot és az alaplevet! Szórjunk rá egy ek cukrot (a többit a végén adjuk hozzá ízlés szerint), és keverjük meg!
- Vegyük kisebbre a lángot, fedjük le a serpenyőt, és pároljuk az egyveleget nagyjából 40 percig, amíg el nem forrja a levét! Közben készítsük el a hummuszt a beáztatott csicseriborsóból a fenti recept alapján!
- Amikor a hús elkészül, vegyük ki belőle a babérlevelet, és szükség szerint sózzuk, cukrozzuk! Kenjük ki a tányérra a hummuszt, és szedjük ki rá a paradicsomos húst! Ne felejtsük el megöntözni olívaolajjal, és megszórni fenyőmaggal, fekete szezámmaggal, valamint friss korianderrel!
Borítókép és képek: Fotó: Jakub Jurdič