Rakun
újrahasznosítható kajadobozok
Fenntarthatósági
Index
„Nem az a legnagyobb vaszizdasz, hogy gatyába rázták és modernizálták a klasszikus ételhordó műfaját, hanem hogy azt a körforgásos gazdasági modell részének képzelik el” – írtuk a Rakunról 2021 februárjában a Forbes.hu-n. A Rakun acéldobozai akkor tizenöt étteremben voltak ott, azóta az elfogadóhelyek száma százegyre nőtt, a dobozoké pedig négyezerre. A rendszer lényege, hogy dobozonként ötszáz forint havidíjért cserébe a partneréttermekből akár ezerszer újrahasználható, elviteles dobozokba kérhetjük az ételt, majd ha a dobozt elöblítve bármelyik Rakun-partnerhez visszavisszük a következő rendelésnél, nem kell fizetnünk az egyszer használatos műanyagért – így szemét sem keletkezik.
A Felelős Gasztrohős Alapítványt létrehozó Horvátth Sarolta és Varga Judit olyan éttermekbe juttatta be a Rakunt, mint a Fruccola, a Púder, a Dobrumba és a Pingrumba. „Szeretnénk irodaházakba is bekerülni. Az ottani kukák tele vannak a kantinból elvitt egyszer használatos dobozokkal” – mondja Horvátth. Gyorsan növekednek, pedig dobozaik használatához megfelelő elkötelezettség is kell. Két év múlva már ötször ennyi partnerrel akarnak együttműködni.