![](img/data/rakun.png)
Rakun
újrahasznosítható kajadobozok
Fenntarthatósági
Index
„Nem az a legnagyobb vaszizdasz, hogy gatyába rázták és modernizálták a klasszikus ételhordó műfaját, hanem hogy azt a körforgásos gazdasági modell részének képzelik el” – írtuk a Rakunról 2021 februárjában a Forbes.hu-n. A Rakun acéldobozai akkor tizenöt étteremben voltak ott, azóta az elfogadóhelyek száma százegyre nőtt, a dobozoké pedig négyezerre. A rendszer lényege, hogy dobozonként ötszáz forint havidíjért cserébe a partneréttermekből akár ezerszer újrahasználható, elviteles dobozokba kérhetjük az ételt, majd ha a dobozt elöblítve bármelyik Rakun-partnerhez visszavisszük a következő rendelésnél, nem kell fizetnünk az egyszer használatos műanyagért – így szemét sem keletkezik.
A Felelős Gasztrohős Alapítványt létrehozó Horvátth Sarolta és Varga Judit olyan éttermekbe juttatta be a Rakunt, mint a Fruccola, a Púder, a Dobrumba és a Pingrumba. „Szeretnénk irodaházakba is bekerülni. Az ottani kukák tele vannak a kantinból elvitt egyszer használatos dobozokkal” – mondja Horvátth. Gyorsan növekednek, pedig dobozaik használatához megfelelő elkötelezettség is kell. Két év múlva már ötször ennyi partnerrel akarnak együttműködni.
![](img/data/volgy-hid.png)
![](img/data/maghaz.png)
![](img/data/rakun.png)
![](img/data/katica-tanya.png)
![](img/data/munch.png)
![](img/data/startup-plastic-surgery.png)
![](img/data/kek-erdo-alapitvany.png)
![](img/data/habitat.png)
![](img/data/onyx-muhely.png)
![](img/data/zoldkor-market.png)
![](img/data/retextil.png)
![](img/data/terezvaros.png)
![](img/data/jane-goodall-intezet.png)
![](img/data/grinsect.png)
![](img/data/fovarosi-vizmuvek.png)
![](img/data/recobin.png)
![](img/data/cseriti.png)
![](img/data/masterplast.png)
![](img/data/aldi.png)
![](img/data/tourmix.png)