Katica Tanya
fenntartható turizmus
Fenntarthatósági
Index
Különleges élményközpontot hozott létre Handó János és felesége, Eszter a somogyi Patcán. A tizenhárom hektáros Katica Tanya sokat tesz ökológiai lábnyomának csökkentésért: az élményközpontban csak olyan attrakciókat valósítanak meg, amik nem fogyasztanak energiát, vagy ha mégis, azt megújuló forrásból maguk állítják elő. 2017 óta nem használnak gázt, elektromosenergia-igényüket száz százalékig megújulókból fedezik, esővízzel öblítik a vécék egy részét, csak ásványvizet árusítanak PET-palackban, az egyszer használatos cateringeszközökből kizárólag újrahasznosítható anyagúakat vesznek, és a szennyvizüket is ökotudatosan kezelik. Benzint viszont használnak – ezt a karbonlábnyomot évente húsz–harminc előnevelt fa elültetésével kompenzálják.
„Két alapelvünk van: legyünk profitábilisok és társadalmilag értékesek!” – mondja Handó János. A profittal kapcsolatban viszont engedékeny. Azt mondja, nem a pénz a legfontosabb, ezért a vendégek az ott tartózkodásuk árának tíz százalékát hulladékkal is kifizethetik, amit aztán ők kezelnek. A társadalmi hasznosságért kínálatukkal is tesznek, nem kapható náluk például csipsz és cukros üdítő, és a „kettőt fizetsz, hármat vihetsz” akciókra is nemet mondanak. Minek ez, ha valamiből egy is elég? – teszik fel a kérdést. Ennyi pozitívum mellett a zsűrinek az is belefért, hogy a fűtést részben papírhulladék elégetésével oldják meg.