background bubble background bubble background bubble background bubble background bubble background bubble background bubble background bubble background bubble background bubble

A hely, ahol a zene megelevenedik

Komplex zenei élmény: kiállítás, koncert, beavatás

Nagy volumenű, a nemzetközi zenei színtéren is kiemelkedő fejlesztés zárul le azzal, hogy sok évnyi munka után megnyílik a Magyar Zene Háza, egy interaktív híd a zene nyelve és a közönség között. És az izgalmas találkozások, programok csak most következnek, amikor a modern épület megtelik élettel! És zenével.
A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett épület a kortárs építészet remekműve, a magyar és nemzetközi szakértők által megvalósított tartalmi koncepció pedig világszinten egyedülálló. A hang és a természet által inspirált, Városligetben elhelyezkedő emblematikus építmény feloldja a park és az épített környezet közötti határvonalakat. A három szintre tagolt belső térben interaktív kiállítások, koncerttermek és zenei oktatás is várja a látogatókatókat. Összeállításunkban megismerheted a Magyar Zene Háza küldetését és épületét, az általa nyújtott lehetőségeket és a közreműködők egy részét is, akik segítettek ennek az egyedülálló koncepciónak a megvalósításában.

Küldetéstudat

LÉLEK

Küldetéstudat

LÉLEK

Magyarország sok mindenkire büszke lehet. Kis ország vagyunk, mégis sok világhírű tudós, művész, sportoló hazája. Talán nem is tudjuk, mennyire muzikális nemzet vagyunk! Aligha van kulturális terület, ami híresebb magyar művészeket, előadókat adott volna a világnak, mint a zene. Számos magyar zeneszerző, köztük Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán nemzetközi értéket képvisel a zene univerzális nyelvén. A Magyar Zene Háza küldetése, hogy ezt a kulturális örökséget tovább vigye azáltal, hogy a zenét, annak nyelvét és a hozzá kapcsolódó tudást a lehető legszélesebb körben megmutassa és elérhetővé tegye. A zene mindenkié. A zenét nem érteni, hanem érezni kell: megértéséhez hozzájárul mindaz az ismeret és háttér, ami gazdagabbá, mélyebbé teszi az átélést. Mi ebben szeretnénk segíteni, és a zenének teret adni.

Elolvasom

Építészet

SZINTE HALLANI LEHET AZ ÉPÜLETET

Építészet

SZINTE HALLANI LEHET AZ ÉPÜLETET

Ikonikus épület, japán sztárépítész és nemzetközi figyelem. A Városligeti-tó, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya által közrefogott épületet Sou Fujimoto álmodta meg és magyar kivitelezők keltik életre. A három szintes, 3000 négyzetméteres zenei komplexum kívül-belül extravagáns, együtt él és lélegzik a környezetével.

Elolvasom

Kultúrák találkozása

KIS MAGYAR ZENETÖRTÉNET

Kultúrák találkozása

KIS MAGYAR ZENETÖRTÉNET

Ha különböző kultúrák találkozásáról beszélünk, az egyik leguniverzálisabb nyelvünk egyértelműen a zene. Az ősi európai katedrálisokban visszhangzó himnuszoktól kezdve a buddhista hangtálak rezgő csilingelésén át a nyugat-afrikai gyógyító szertartások dobolásáig a zenét a legtöbb vallásban és kultúrában használják érzelmek és hit kifejezésére, gyógyításra, emberek közötti kapcsolódásra és szórakozásra. Ezért is fontos, hogy megismerjük a saját zenei múltunkat, kulturális örökségünket.

Elolvasom

Közös ügy

A MAGYAR ZENE HÁZÁRÓL MONDTÁK

Közös ügy

A MAGYAR ZENE HÁZÁRÓL MONDTÁK

A Magyar Zene Háza koncepciója a kezdetektől fogva egy közös ügy volt. Sok ismert vagy kevéssé ismert zenész művészete, zenei filozófiája, véleménye is hatással volt a ház funkcióinak végső kialakítására. Az intézmény helye és szerepe nemcsak a magyar, hanem az nemzetközi zenei életben is kiemelkedő fontosságú, a támogatók hosszú sora független zenei irányzattól, életkortól, nemzetiségtől.

Elolvasom

Állandó Kiállítás

LÁTHATÓ ZENETÖRTÉNET

Állandó Kiállítás

LÁTHATÓ ZENETÖRTÉNET

A Magyar Zene Háza állandó kiállításának koncepciója rengeteg együtt gondolkodással és komoly csapatmunkával formálódott. Az állandó tárlat az európai zenetörténeten vezeti végig a látogatókat, miközben a magyar zenetörténet csúcspontjait is kiemeli. A Batta András zenetörténész vezette szakmai csapat által kialakított történeti áttekintést hét nagy fordulópontra fűzték fel, úgy, mintha a kiállítótérbe való belépéstől az onnan való távozásig egy előadást néznének végig a látogatók, meghatározott dramaturgia alapján. A tárlat tehát az európai zenetörténet hét nagy fordulópontja köré épül, amelyeket egy remek szakértő csapat – a MOME kiállítás-dizájnnal foglalkozó oktatóitól kezdve a londoni Victoria and Albert Museum kurátorán át a kiállítás tervezőkig – látványban is megfogalmazott.

Elolvasom