Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles

Közös ügy

A MAGYAR ZENE HÁZÁRÓL MONDTÁK

A Magyar Zene Háza koncepciója a kezdetektől fogva egy közös ügy volt. Sok ismert vagy kevéssé ismert zenész művészete, zenei filozófiája, véleménye is hatással volt a ház funkcióinak végső kialakítására. Az intézmény helye és szerepe nemcsak a magyar, hanem az nemzetközi zenei életben is kiemelkedő fontosságú, a támogatók hosszú sora független zenei irányzattól, életkortól, nemzetiségtől.

Miklósa Erika operaénekes:

Miklósa Erika operaénekes:

Pályám elejétől vallom, hogy nem a zene műfaja a fontos, hanem az értéke, színvonala, legyen az népzene, klasszikus zene vagy rock. Az értékes alkotások és alkotók hatnak egymásra, és ettől is fejlődik a művészet. Kiváló gondolat, hogy a Magyar Zene Háza sokféle zenei érték otthona legyen, s így nyitott, elérhető helyként a legkülönbözőbb ízlésű, igényű zeneszerető embernek tartogat valamit! A zenét mindenki szereti, csak ezt nem mindenki tudja magáról. Ez az intézmény ezen fog segíteni: vonzó és érdekes tartalmat kínál, amitől közelebb lehet kerülni ahhoz a zenei nyelvhez, amelyben mi, magyarok, mindig jeleskedtünk. Arról nem beszélve, hogy a Magyar Zene Házával egészen biztosan felkerülünk a világ legizgalmasabb művészeti intézményeinek térképére!

Placido Domingo operaénekes:

Placido Domingo operaénekes:

A Magyar Zene Házának a híre elérte a nemzetközi zenei köröket is. Nagyon örülök, hogy rövidesen ez az új zenei intézmény létrejön Budapesten. Az újonnan épülő Magyar Zene Háza egyszerre tanítva és szórakoztatva fontos szerepet játszhat abban, hogy a klasszikus zene csodája meghódítsa a fiatalok szívét. Gratulálok ehhez a több mint nemes vállalkozáshoz.

Bogányi Gergely zongoraművész:

Bogányi Gergely zongoraművész:

Talán a küldetés a legjobb szó erre. A kultúra, s ezen belül a zenei kultúra Magyarországnak mindig az egyik legjelentősebb értéke volt, s ma is az. A hagyományok megőrzése segít a legújabb kori kihívásokat jól kezelni. Ez a magyar innováció a hagyományokat a legkorszerűbb eszközök alkalmazásával mutatja meg a nagyközönségnek. Modern, innovatív, és segít megteremteni a személyes élményt. A Zene Háza koncepciója kiváló, különösen a zenepedagógiai eleme ragadott meg, ahol a legközvetlenebb személyes élményen keresztül kíván hatni az odalátogatókra. A zenei kultúra elengedhetetlen része az alapok megismerése, s épp ilyeneket lehet itt, ebben az ikonikus Házban majd elsajátítani.

Boros Misi zongoraművész:

Boros Misi zongoraművész:

A Zene Háza és a Virtuózok tv-sorozatban az a közös, hogy képes becsempészni a klasszikus zenét, a zene értékeit a fiatalok, illetve bárki életébe, s megmutatja, mennyire sokoldalú, tartalmas és színes a klasszikus zene világa. Nekem a Zene Háza egészében tetszik, mert kiállítást, oktatást és zenehallgatást nyújt egyszerre, egy helyen. Tökéletes első találkozást jelent majd a zenével a legfiatalabbaknak, akik esetleg épp itt kapnak kedvet, hogy zenéljenek, de az én gimnazista korosztályomnak is érdekes lesz ez a hely. Nagyon várom már, hogy megnézhessem!

Felcser Máté Punnany Massif alapító:

Felcser Máté Punnany Massif alapító:

A Magyar Zene Háza ötlete nagyon erős. Amikor gyerekként elkezdett érdekelni, hogy milyen hangszer és zenei műfaj áll közel a szívemhez, még nem volt arra lehetőség, hogy különböző hangszereket kipróbáljak. Az, hogy a Magyar Zene Házában a fiatalok kézbe vehetnek és megszólaltathatnak mindenféle klasszikus és egzotikus hangszert, workshopokon, beszélgetéseken, koncerteken tapasztalhatják meg, melyik zenei stílus áll hozzájuk a legközelebb, óriási segítséget jelenthet az elindulásban, a zenélés elkezdéséhez.

Körmendy Zsolt koncertpedagógus, a Zeneakadémia docense:

Körmendy Zsolt koncertpedagógus, a Zeneakadémia docense:

A Magyar Zene Háza egy nagyon különleges vállalkozás, különböző műfajok sajátos találkozása. Izgalmas, hogy miként lehet a tárgyak, az építészeti megoldások és a térképezés segítségével valamit megérteni a zenéből. Amit mi zenének tekintünk, az valójában nagyon sokrétű jelenség. Az iskolában hagyományosan az európai klasszikus zene értékeit, illetve a magyar zenei, népzenei hagyományt közvetítjük, ám a Zene Házában ez nem kizárólagos: megjelenik mind a kettő, ahogy a 20. században keletkezett zene is, legyen az klasszikus vagy kortárs jellegű. A mai fiatalok számára az elsődleges zenei élmény ezekben a zenékben gyökerezik, ebből indultunk ki, amikor egy nagyon széles spektrumú zenefogalomban gondolkodtunk. Olyannyira, hogy a zenéről való gondolkodást a bennünket körülvevő világ különböző hangjaival kezdjük, és innen jutunk el a valódi zenéhez.

Kokas Katalin-Kelemen Barnabás hegedűművészek:

Kokas Katalin-Kelemen Barnabás hegedűművészek:

A Magyar Zene Háza egy csodálatos kedvcsináló az eddig koncertekre nem járó közönségnek, és nagyon fontosnak tartjuk, hogy az élő zene iránt kelti fel az érdeklődést. A zörejeket, a természet hangjait és a modern kor zaját mint hanghatást akár „modern kori zene” címszó alatt is összefoglalhatjuk, és ez az, ami a kortárs zenére teljes mértékben zárt fülű embereknek is kinyithatja az érdeklődését. Kvartettünkkel ugyanezt tartottuk fontosnak átadni országszerte, sőt, nemzetközileg is, amikor a főpróbáinkra iskolai osztályokat hívtunk meg. A Magyar Zene Háza valami hasonló lesz, csak bárki számára, bármikor elérhetően, ami felbecsülhetetlen érték.

Szalóki Ági énekes:

Szalóki Ági énekes:

Nagy híve vagyok az interakciónak, annak, hogy a gyerekek maguk próbálhassák ki a hangszereket, hogy párbeszéd jöhessen létre a zenét játszók között. Hiszen a zene egy nyelv, aminek segítségével nagyon szépen lehet kommunikálni, hidakat építeni, és ebben a Magyar Zene Házának nagy szerepe lehet.

Rozmán Lajos klarinétművész:

Rozmán Lajos klarinétművész:

Nagyon várom, hogy ez az intézmény egy új színfolt legyen Budapesten. Ez a környezet és az a gondolat, ami ezt az épületet életre hívta, egyedülálló.

Lukács Miklós cimbalomművész:

Lukács Miklós cimbalomművész:

A magyar zenei kultúra nagyon fontos és jelentős inspirációs erő ma is a világban, de közben arra is figyelnünk kell, hogy kitekintsünk, hogy megnézzük: milyen folyamatok zajlanak most éppen másfelé. Tehát a hagyomány őrzése mellett fontos az előre tekintés is – remélem, hogy ebben is segíteni fog a Magyar Zene Háza.

Juancho Herrera gitárművész:

Juancho Herrera gitárművész:

Gyönyörű ez a nyílt tér, a hatalmas belmagasság, a tető kialakítása. Csodálatos épület lesz. Minél több teret adunk a művészetnek, annál többen tudnak részesülni benne. Mert végül az egész a közösségről szól, és ez a tér nyilvánvalóan ezt is szolgálja, és ez nagyszerű dolog!

Cikkek

Background bubbles