Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles

Küldetéstudat

LÉLEK

Magyarország sok mindenkire büszke lehet. Kis ország vagyunk, mégis sok világhírű tudós, művész, sportoló hazája. Talán nem is tudjuk, mennyire muzikális nemzet vagyunk! Aligha van kulturális terület, ami híresebb magyar művészeket, előadókat adott volna a világnak, mint a zene. Számos magyar zeneszerző, köztük Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán nemzetközi értéket képvisel a zene univerzális nyelvén. A Magyar Zene Háza küldetése, hogy ezt a kulturális örökséget tovább vigye azáltal, hogy a zenét, annak nyelvét és a hozzá kapcsolódó tudást a lehető legszélesebb körben megmutassa és elérhetővé tegye. A zene mindenkié. A zenét nem érteni, hanem érezni kell: megértéséhez hozzájárul mindaz az ismeret és háttér, ami gazdagabbá, mélyebbé teszi az átélést. Mi ebben szeretnénk segíteni, és a zenének teret adni.

KÜLDETÉS

A Magyar Zene Háza Kodály Zoltán híres mottóját követi: „Legyen a zene mindenkié”. Célja, hogy a széles közönségnek kedvet teremtsen a zenehallgatáshoz, a zenéléshez, a zene megismerésén és megértésén keresztül. Ez a küldetéstudat vezette a ház három funkciójának kialakítását.

TÖRTÉNELEM, TAPASZTALAT, TANULÁS

A kiállítótérben a hang és a zene történetét ismerhetjük meg, a koncerttermekben élőben tapasztalhatjuk meg a zene hatását, a zenepedagógia szintjén pedig lehetőségünk lesz tanulni és játszani a zenével.

A zenei szemlélet átjárja az egész épületet, benne van a még csak épülő falakban, padlóban és a hanghullámok által ihletett tetőben. A Magyar Zene Háza nem egy újabb kulturális intézmény vagy koncertterem lesz, hanem egy fórum, ami utat nyit a zenét felfedezni vágyók számára, kortól és nemzetiségtől függetlenül, egy nyelvet beszélve: a zenéét.

A zenetörténet, a magyar nép-, a világ-, a populáris és a klasszikus zene értékeinek ápolásán, élményalapú bemutatásán kívül kiemelkedően fontos szerepet kap a fiatal zenész tehetségek gondozása is.

Tagadhatatlan, hogy a zene nyelvén érteni pluszt jelent az életben, a Magyar Zene Háza pedig megalapozza azt, hogy ezt a nyelvet a lehető legtöbben megértsék. A látogatóknak a zenei élmények átélésének soha nem látott sokszínűségére nyílik majd lehetősége: műfajok, interakció, hallgatás és zenélés, minden korosztály számára.

Cikkek

Background bubbles