Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles
Background bubbles

Építészet

SZINTE HALLANI LEHET AZ ÉPÜLETET

Ikonikus épület, japán sztárépítész és nemzetközi figyelem. A Városligeti tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében elhelyezkedő épületet Sou Fujimoto álmodta meg és magyar kivitelezők keltik életre. A három szintes, 3000 négyzetméteres zenei komplexum kívül-belül extravagáns, együtt él és lélegzik a környezetével.

A világhírű japán építész, Sou Fujimoto, hosszú városligeti sétákból, a magyar zene történetből és a Zeneakadémia épületéből merített inspirációt, célja a zene, a természet és az épület összehangolása volt. A környezetbarát, szinte teljesen önfenntartó épületben érezhető a külső és belső terek közötti vizuális folytonosság, a természetes és a mesterséges környezet harmóniája. A ház szinte egybeolvad a parkkal, az üvegből tervezett oldalfalak miatt egy koncert során télen-nyáron úgy érezhetjük magunkat, mintha a zenészekkel együtt a természetben lennénk.

ZENE+TERMÉSZET+ÉPÍTÉSZET

Az épület egyik kulcselemét, a ”lebegő” tetőt, a hang és a hang rezgésének vizuális megjelenítése, a hullám ihlette. Fujimoto az épület oldalfalait üvegből, a tető perforált szerkezetét pedig fénynyílásokkal tagoltan tervezte, hogy azok a fák lombozatához hasonlóan fényt engedjenek az épület belsejébe. A tetőszerkezetben nincsenek derékszögek, szinte nincs két egyforma elem, minden egyedi. Az egyedileg tervezett fénykutak arra szolgálnak, hogy az épületbe bevezessék a természetes fényt, van amelyiknél a tetőtől egészen a kiállító tér szintjéig. A Zeneakadémia szecessziós épülete által inspirált aranylevél motívumok ezrei díszítik a tetőszerkezet alsó részét, amik a fénykutak és a belső világosítás által életre kelnek, szinte táncra perdülnek.

Az épület belső tere három szintre tagozódik, mind fizikailag, mind szellemiségében. A tudás a tetőtérben, az élőzene a földszinten, a kiállítás pedig az alsó szinten kapott helyet.

A föld alatti szinten állandó és időszaki kiállítások, valamint egy hangdóm - egy félgömb alakú kupola helyiség - kap helyet, amelyben 360 fokos audio- és vetítési technológiákkal változatos "hangtereket" hoznak létre. Az állandó, interaktív kiállítás a hang és a zene történét dolgozza fel. Ez az egész épület koncepciójának alapköve, amelyre a ház tartalmának, programjainak többi eleme is épül. Emellett időszaki tárlatok is helyet kapnak, ahol a zenetörténet egy-egy korszakában merülhetünk el.

A park szintjét az előadóművészetnek szentelik, ahol a koncertteremben és kamarateremben rendszeres, a kiállításokhoz is kapcsolódó koncerteket rendeznek. Az épület emelete a zenei elmélyüléshez és a tanuláshoz biztosít teret, könyvtárral, hangstúdióval, zenepedagógiai termekkel.

DÍJAK

Míg a CNN és a WAC is 2021 legjobban várt épületei közé sorolta a Magyar Zene Házát, addig a Music Cities Awards a modern múzeumpedagógiai és kiállítástechnológiai eszközök alkalmazását, a szórakozva tanulás lehetőségét díjazta. Az épületet az International Property Awardson 2019-ben Európa legjobb középületének választották.

Cikkek

Background bubbles